Dragan Đilas Foto: Printscreen RTS

Stav Stranke slobode i pravde po pitanju sankcija Rusiji, koji smo izneli i u Vašingtonu je vrlo jasan - smatramo da je ovo zaista teška situacija, da se svet podelio, postao crno-beli. Oni koji su vodili zemlju pre 30 godina nisu shvatili da je pao Berlinski zid, posledice osećamo i danas. Danas, kada se na žalost formira novi, "virtuelni" berlinski zid koji deli Evropu na dva dela, i Srbija mora, kao i sve ostale zemlje, da se vodi isključivo sopstvenim interesom. A on je jasan - izbeći da se oko nas, kao jedine zemlje koja ne prihvata politiku EU, podigne još jedan zid, izjavio je večeras predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas gostujući na Radio-televiziji Srbije.

„Mi, ako želimo da napredujemo kao država, da nema posledica po nas, a te posledice mogu bti razarujuće, treba da sledimo spoljnu politiku EU i to je naš stav“, poručio je Đilas.

Prema njegovom mišljenju, vojna neutralnost nije sporna, mi se sigurno ne možemo i ne smemo svrstati ni na jednu stranu, ali politička neutralnost danas nije moguća,

„Ili sledimo politiku Evropske unije, jer smo deo evropskog kontinenta ili ako to ne uradimo, oko nas će podići zid i imaćemo posledice po ekonomiju, po dolazak investitora, to bi dovelo do pada standarda i gubitka radnih mesta i to ne smemo da dozvolimo“, rekao je Đilas.

On je objasnio da usklađivanje spoljne politike Srbije sa spoljnim politikom Evropske unije znači prihvatanje nekih od paketa koje je EU donela u sankcijama prema Rusiji.

„Ja nisam čovek koji podržava sankcije, jer one najviše pogađaju običan narod, ali u ovoj situaciji nam preti opasnost da, ako ne prihvatimo bar deo politike EU prema Rusiji, može se desiti da se mi nađemo na meti formalnih ili neformalnih sankcija, da neke firme počnu da napuštaju Srbiju, da nema novih investicija, a to ne bismo preživeli. Nama u interesu treba da bude da ljudi bolje žive, da imaju veće plate, da privučemo još investicija, a sve to je nemoguće bez saradnje sa Evropskom unijom“, istakao je lider SSP-a.

BONUS VIDEO: Izjava Dragana Đilasa posle sastanaka u Vašingtonu