Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Ivan Dinić/Nova S, EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, TANJUG/ BEOINFO/ bs

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da se izjasni da li želi prevremene izbore u Beogradu, na proleće. Sudeći prema izjavama opozicionih predstavnika za Novu, oni izbore već čekaju u "niskom startu" i što se njih tiče, mogu i sutra da budu. Niko od njih se međutim nije izjasnio da li će i tražiti da budu na proleće.

Gostujući u emisiji „Dnevnik“ na Nova S televiziji lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas na pitanje da li će biti izbora za Beograd u martu, odgovorio je da SSP traži izbore od prvog dana. A zatim pozvao opoziciju da konačno o tome i oni izjasne.

„Vreme je da se i ostale opozicione stranke izjasne da li žele prevreme izbore u Beogradu na proleće ili ne. Opozicija uvek treba da traži nove izbore“, poručio je Đilas uz ocenu da je on siguran da će izbora viti sledeće godine.

A, šta o izborima misli ostatak opozicije? Nova je pitala predstavnike opozicionih stranaka da li su spremni da se na proleće „late“ flajera, bilborda i krenu u kampanju pred beogradske izbore. Prema njihovim rečima, za izbore su spremni „koliko sutra“, ali odluka je i dalje u rukama jednog čoveka.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ističe da je ova stranka uvek spremna za izbore, ali je pitanje pod kojim uslovima.

Zoran Lutovac Foto: Vesna lalić/Nova.rs

„Ako će uslovi biti isti kao ranije, mi se ponovo suočavamo sa organizovanom pljačkom, a ne izborima. Zato je važno da pričamo pod kakvim uslovima idemo na te izbore. Ako izbori budu na proleće, teško da izborni uslovi mogu da se promene za tako kratko vreme, ali ponavljam mi smo uvek spremni da se nadmećemo”, ističe Lutovac.

Lider Dveri Boško Obradović kaže da je u Beogradu posebno zrelo da režim padne.

„Srpski pokret Dveri uvek je spreman za vanredne izbore, a posebno u Beogradu gde je potpuno zrelo da padne vladajući režim SNS i SPS. Tome se posebno radujemo jer ćemo imati priliku da pokažemo treći put na srpskoj političkoj sceni između sadašnje i bivše vlasti, a to su upravo Dveri bez kojih se ne može formirati nova vlast“, podvlači Obradović .

Da protiv izbora nema ništa tvrdi i narodni poslanik ispred stranke „Zajedno“ Đorđe Miketić, koji kaže da što se njih tiče, beogradski izbori mogu i sutra da se održe.

Đorđe Miketić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Mi se tome radujemo jer je ova katastrofa koju predvodi Aleksandar Šapić potpuno nepodnošljiva. Mislimo da on treba što treba da podneses ostavku. Ono što mi prvi put nudimo u političkom životu je da građani konačno odaberu kandidate za koje će glasati. Beograd je na osnovu prošlih rezultata već pao jer je većina građana glasala protiv ovih varvara. Tu mislim i na Vesića, Malog, a sada i Šapića”, poručuje Miketić.

Šef odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Grada Miloš Pavlović da niko precizno ne zna kada će se održati izbori.

„Mi smo u viša navrata govorili da je bio nezakonit izbor gradonačelnika Šapića I od tada se zalažemo za vanredne beogradske izbore. E sada, kada će to biti to niko ne može da zna jer je to odluka samo jednog čoveka. Ne postoji nijedan racionalan činilac koji će nam pomoći da odredimo termin izbora, osim da to Vučić kaže. U svakom slučaju, mi smo za izbore”, jasan je Pavlović.

I narodni poslanik sa liste Ne davimo Beograd Radomir Lazović kaže da je je ovaj pokret spreman za izbore.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Kad budu bili naredni izbori pokret Ne davimo Beograd će izaći na izbore. Ono što nas raduje je to što vidimo na osnovu istraživanja da podrška pokretu raste nakon prethodnih izbora. Dodatno, važno je istaći da mi ne mislimo da će do prevremenih izbora doći zato što je to neka usluga opoziciji ili će se to desiti ili zbog toga što je SNS izgubio većinu, ili zbog toga što im to odgovara u datom trenutku u Beogradu”, tvrdi Lazović.

Naš sagovornik dodaje da SNS dosta loše stoji u Beogradu.

„Velika je šansa da opozicija pobedi u Beogradu. Podrška našem pokretu raste, mi smo druga najveća odbornička grupa u Skupštini Grada I sigurni smo da smo nova snaga. Mislim da će novi gradonačelnik Beograda biti Dobrica Veselinović“, zaključuje Lazović.

Bonus video: Aleksandar Šapić o besplatnim udžbenicima i vrtićima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare