Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/TANJUG/AP Photo/Bojan Slavkovic/Shutterstock

Mandatarka Ana Brnabić nada se da će nova Vlada Srbije biti formirana do sredine oktobra, ali da se nikad ne zna šta će “doći od obaveza”. Ako se te obaveze budu “nagomilale”, opasno se približavamo poslednjem roku za formiranje vlade, koji otkucava krajem oktobra. Nonšalantnost srpskih vlasti koju su do sada pokazale prema ovom pitanju, ukazuje na to da su sve opcije u igri. A te opcije su: da se vlada formira na vreme, da se to ne desi i da se raspusti Narodna Skupština ili da pred sam istek roka dobijemo prelaznu vladu. U oba ova slučaja, ide se na nove izbore.

Izbori u Srbiji održani su 3. aprila. Danas, 28. septembra, mi i dalje nemamo vladu.

Rokovi se stalno pomeraju i probijaju. Neposredno nakon izbora predsednik Aleksandar Vučić je rekao da očekuje njeno formiranje do kraja jula, onda je taj rok pomeren za sredinu avgusta, pa za kraj septembra, a od nedavno i za sredinu oktobra.

Na isteku šestog meseca od izbora mandatarka Ana Brnabić kaže da je “upoznata sa obrisima te nove vlade” i izražava nadu da će biti do sredine oktobra.

Ana Brnabić Foto: Printscreen/TvPink

“Ali nikad ne znate šta će vam doći od obaveza”, rekla je Brnabić.

I tako se lako može doći do kraja oktobra i probijanja zakonskih rokova u okviru kojih Narodna Skupština treba da izabere vladu.

U tom slučaju, parament se raspušta i raspisuju se novi izbori. Međutim, kako saznajemo, razmatra se i mogućnost formiranja prelazne vlade. Ona bi upravljala državom do novih izbora, s tim što bi u njen sastav trebalo da uđu i predstavnici opozicije.

Takav slučaj imali smo nedavno i u Crnoj Gori, a pre toga i u Severnoj Makedoniji.

Odlaganje formiranja vlade odlaže i rešavanje nekih gorućih problema kao što su uvođenje sankcija Rusiji ili potpisivanje konačnog sporazuma s Prištinom, oko čega kako i sami predstavnici vlasti kažu postoje ogromni pritisci. Da citiramo mandatarku “najveći od 1999. godine”. Prelazna vlada bi uključivanjem opozicije omogućila da se konačne odluke donose pod parolom narodnog jedinstva i podele odgovornosti.

Problem je u tome što veći deo srpske opozicije u ovome ne želi da učestvuje.

Kupovina vremena

Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić kaže da DS neće učestvovati niti u prelaznoj vladi, niti u bilo kakvim drugim oblicima saradnje sa SNS.

Dragana Rakić Foto:FoNet/Aleksandar Mijailović

“Vučić i koalicija okupljena oko SNS imaju većinu u Narodnoj skupštini i mogu komotno da formiraju Vladu. Ali Vučić to ne radi iz više razloga. Prvo želi da pokaže da je Vlada nepotrebna, da je Srbiji dovoljan samo on. Drugo Vučić želi da građani svoje poverenje investiraju samo u njega, a treći razlog je taj što formiranje vlade znači i ispostavljanje političke fakture – usklađivanje spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU i uvođenje sankcija Rusiji. Drugim rečima rečeno: dokle god nema Vlade, nema ko da uvede sankcije Rusiji”, kaže Rakić za Novu.

Slično je mišljenje i kopredsednika stranke Zajedno Nebojše Zelenovića.

Foto: Newsmax Adria

“Vlast ima većinu i ne formira vladu zato što neodgovorno ruši poredak utvrđen Ustavom, a svaka debata o prelaznoj vladi je kupovina vremena i odvlačenje paznje javnosti od činjenice da može da dođe do suštinske promene pravca kojim zemlja ide.Vlast u Srbiji je potpisivanjem sporazuma sa ruskim Ministarstvom spoljnih poslova dovela zemlju pred prekid procesa pridruživanja EU”, kaže Zelenović za list “Nova”.

Ne pada nam na pamet

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović smatra da je reč o “zamajavanju naroda”.

Stefan Jovanović Foto:FoNet/Aleksandar Barda

“Skoro 200 dana od izbora Vučić zamajava narod svojim političkim arhitekturama, uključujući i izbor Vlade Srbije, a kako bi prikrio sve probleme sa kojima se narod suočava – inflacija, nestašice mleka, mesa, moguća isključenja struje zbog razvaljenog EPS-a, razoren državni zdravstveni sistem… U tom zamajavanju, moguće je da mu je jedna od opcija i takozvana koncentraciona vlada, vlada za spuštanje tenzija, zbog nagomilanih socijalnih problema, ali u bilo kakvoj arhitekturi Narodna stranka nije ni pomagač ni saučesnik, niti će to biti”.

Nikakav razog za formiranje prelazne vlade, niti za učešće u njoj ne vidi ni Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd.

Radomir Lazović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“SNS ili ima većinu, pa će ponuditi mandatara i Vladu ili nema većinu, pa se ide na nove izbore. Sve drugo je manpiluacija i izigravanje zakona. Mi već sada imamo ogroman problem sa potpunim protivustavnim preuzimanjem moći od strane Aleksandra Vučića, na šta smo puno puta ukazivali. Što se pokreta Ne davimo Beograd tiče, ne pada nam na pamet da u tome učestvujemo“, zaključuje Lazović.

Zavetnici imaju svoje uslove

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski kaže da bi prvo morali da čuju šta su osnovni razlozi krize vlasti i koji su tačno motivi za razmišljanje o prelaznoj vladi.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Nova S

„Što se tiče Srpske stranke Zavetnici a verujem i ostatka državotvorne opozicije, mi ne bežimo od državničke odgovornosti ali nećemo ni dozvoliti da budemo deo bilo kakvih politikantskih kalkulacija ili paketa. Sve što sadrži nastavak EU fatalizma, kolonijalnu politiku, nastavak razvlašćivanja Srbije na Kosmetu i sankcije Rusiji, nije i neće biti prihvatljivo za nas, ma kakva ponuda bila nuđena zauzvrat“, kaže ona za Novu.

Obradović: SNS da vrati mandat

Lider Dveri Boško Obradović smatra da SNS u slučaju da ne može da formira vladu treba da vrati mandat.

Medju nama Među nama
Boško Obradović Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Srbija je jedina zemlja na svetu u kojoj trenutno vlada tehnička Vlada već osam meseci. Ako SNS nije sposobna da formira Vladu treba da vrati mandat. Tek tada se postavlja pitanje prelazne Vlade ili novih izbora”.

BONUS VIDEO: Zoran Panović Sistem je takav da nam vlada ni ne treba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare