Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Lideri opozicije i građani okupili su se večeras u 20 sati na Vračaru, na uglu Braničevske i Skerlićeve ulice, da pruže podršku Draganu Đilasu, nakon što su sinoć nepoznati muškarci, ispred zgrade u kojoj stanuje porodica lidera Stranke slobode i pravde puštali sa razglasa "Đilase lopove". Kako su istakli, okupili su se da bi pružili otpor nasilju koje sprovodi vlast. Protest je završen nešto posle 21 sat, nakon davanja izjave lidera Stranke slobode i pravde, Dragana Đilasa.

Večerašnji protest mogli ste da pratite uživo na našem Fejbuk profilu.

Kako je javio naš reporter sa lica mesta, okupljeni građani se polako razilaze, ali i dalje se čuju uzvici „gotov je“, i „šta to pada, pada vlada“.

„Sa ovog mesta sam se sinoć obratio i sa ovog mesta želim da zahvalim svim mojim prijateljima što su večeras ovde, koji su mi pružili podršku i koji su omogućili da sva deca Vračara, ne samo moja deca, ne slušaju one uvrede. Lepo je slušati „Tamo daleko“, lepo je slušati „Marš na Drinu“, to je lepa stvar. Čuli smo pesme o plakanju i suzama, to je bilo na moj račun. Jeste, ja sam juče plakao na ovom mestu nekih pet minuta, sa suzama smo završili. Više plakanja nema, idemo u borbu. Sinoć sam se odavde obratio kao roditelj, a ne kao političar, i nemojte se ljutiti, ali neću večeras davati bilo kakve političke izjave. Želim samo još jednom da pozovem sve, bez obzira da li su vlast ili opozicija, da učinimo sve što možemo da sva deca u zemlji budu zaštićena od politike i od toga da imaju bilo kakve probleme, bez obzira na to ko su im roditelji“, rekao je Dragan Đilas okupljenim novinarima i građanima, i zahvalio se svima što su došli da ga podrže. Đilas je nakon toga pozdravljen gromoglasnim aplauzom.

Zoran Lutovac rekao je novinarima da je on došao da pruži podršku Đilasu i njegovoj porodici, ali i da se pobuni protiv onih koji krše Ustav.

„Tu sam da se usprotivim onima koji krše zakone i u vreme policijskog časa dozvoljavaju da huligani izlaze i uznemiravaju građane i političare“, rekao je Lutovac.

Usledila je još jedna provokacija na račun okupljenih građana i lidera stranke Slobode i pravde. Naime, na trenutak se čula pesma „Obrši suze mala moja“, koju su građani ispratili zvižducima. Da bi se ubrzo potom sa zvučnika čulo „Tamo daleko“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sa zvučnika iz obližnje zgrade ponovo se čuje „Marš na Drinu“, dok okupljeni građani uzvikuju „bando izdajnička“, „dole diktatura“.

Okupljeni uz Sergeja Trifunovića pevaju „Bella ciao“ i uzvikuju „ovo je Srbija“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Članica Predsedništva SSP Ana Stevanović, objavila je na svom Tviter nalogu video snimak, i navela da se, verovatno neki simpatizer Srpske napredne stranke, sakrio iza stuba u zgradi, ispred koje su okupljeni lideri opozicije i građani.

Okupljeni su se pomerili par metara gledajući u pravcu zgrade sa koje se sa razglasa čuje „Marš na Drinu“, i uzvikuju „ua“.

Kako javlja reporter Nova.rs, došlo je i do provokacija. Naime, verovatno iz iste zgrade iz koje je sinoć puštano „Đilase lopove“, sada se čuje „Marš na Drinu“, a pre toga na kratko je puštena himna „Bože pravde“.

 

Nakon aplauza za medicinske radnike, okupljeni su se pridružili građanima koji su sa prozora i balkona i večeras podržali akciju „Bukom protiv diktature“.

Tačno u 20 časova okupljeni su aplauzom pozdravili medicinske radnike koji se bore protiv pandemije koronavirusa.

I veliki broj građana, njih oko stotinak okupili su se da pruže podršku lideru Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu i njegovoj porodici.

Na Vračaru, na uglu Braničevske ulice i Skerlićeve su stigli Dragan Đilas, lider Dveri Boško Obradović, Nikola Jovanović iz Narodne stranke, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, Zoran Lutovac lider Demokratske stranke, Vuk Jeremić lider Narodne sranke i Zdravko Ponoš. Ali i Tatjana Vojtehovska, Stevan Ristić iz nedeljnika Vreme, kao i Filipm Švarm, i novinar Srđan Škoro.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetimo, Draga Đilas sinoć je vidno uznemiran na svom profilu na društvenoj mreži Tviter, objavio video snimak i rekao da su nepoznata lica puštala sa razglasa „Đilase lopove“, na samo 30 metara od strana gde žive njegova maloletna deca, koja su zbog toga bila uplašena.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

On je tim osobama poručio da će danas biti na istom mestu, što je i učinio.

Foto: Jasmina Dobrilović/Nova.rs

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandra Vučića sinoć je gostujući na televiziji Pink, rekao da Srpska napredna stranka nema veze sa organizovanjem kontraprotesta, već da te performanse organizuje Udruženje mladih.

Pristalice vladajuće stranke uz baklje, sa zvučnika i razglasa, puštale su „Đilase lopove“ u nekim beogradskim opštinama i nekoliko gradova Srbije, kao odgovor na proteste građana koji svake večeri sa terasa prave buku nezadovoljni stanjem u zemlji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare