Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Iz predloga rebalansa budžeta se vidi da se planira povećanje duga u državnoj kasi, a deficit će biti veći od četiri milijarde evra, izjavio je Dragan Đilas, lider SSP.

„Do takvog jaza smo došli i zahvaljujući neselektivnim merama pomoći privredi i privrednicima. SSP je predlagao da se pomaže samo onim kompanijama koje imaju največe probleme, a ne linearno. Na primer kome su prihodi ili promet pao za više od 20 odsto. Na primer kome su prihodi ili promet pao za više od 20 odsto“, naveo je Đilas.

On je rekao da je činjenica da se sve zemlje zadužuju, ali je ključno pitanje gde ta sredstva odlaze.

„Shodno tome mere pomoći se primenjuju na čudan način. Na primer, Fond za razvoj je opredelio sredstva za pomoć turizamu i ugostiljeljstvu. Pa je ‘Big blue group’ sa 47 zaposlenih dobila 25 miliona dinara. Istovremeno vlasnik te kompanije na privatnoj proslavi muziku čaščava sa novčanicama od 500 evra. Preko te agencije letovao i Goran Vesić, a ko je platio to luksuzno i skupoceno letovanje još uvek  nije objašnjeno. Dalje ‘Vule vu kafe’ na Vračaru dobije pet miliona dinara pomoći iako je pun non stop. Takvih primera neselektivnog, neprincipijelnog trošenja novca građana Srbije je na pretek“, rekao je Đilas.

On je istakao da po gruboj računici ova država troši 750 miliona evra više samo za svoje potrebe.

„Prema dostupnim podacima iz Uprave za zajedničke poslove dnevno se popije 20 flaša skupocenog vina, kao i 100 litara piva  o trošku građana Srbije. Ogromna sredstva se troše i za nabavku i zamenu itisona u ‘Palati Srbija’, kao i za nepotreban video nadzor u saobraćaju – 17 miliona evra, ‘Data centar’ u Kragujevcu više od 40 miliona evra, a za nemuštu stavku  – proširenja kapaciteta 10 miliona evra. Osam miliona evra predviđeno je i za kapitalne projekte BIA. Dakle, u našoj državi retko ko radi posao za koji je plaćen. Pa imamo situaciju da smo jedina država gde se državna bezbedbnost bavi koronom“, izjavio je lider SSP.

On kaže da kada se svaka porodica dodatno zadužuje država se ponaša kao pijani milioner i razbacuje novac građana Srbije.

„Procene Svetske banke za region su sumorne, pa se pitam šta je ideja kreatora ekonomskih politika za sledeću godinu. Čini mi se da nema ideje šta ćemo sutra. SSP je , podsećam, predlagao da se opredeli 500 miliona evra za građevinski sektor, da angažujemo domaću građevinsku operativu. Kada poraste građevina raste cela privreda,a to da rade domaće firme. Sada su na izgradnji koridora angažovane turske, kineske, američke kompanije“, objašnjava Đilas i nastavlja:

„Nažalost plana nema rešenja su ad hok, nema plana ni za privredu ni za pandemiju. Noćne klubove  ne zatvaraju zbog dilova biznismena sa ljudima iz tog miljea. Dakle, privreda je preslikani život, zbunjeni i nesigurni građani, zbunjeni i nesigurni privrednici i preduzetnici“.

Komentarišući neselektivne mere  privredi, član Predsedništva i predsednik Resora za privredu Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić kaže da je prema podacima CEVES-a „110 miliona evra mesečno odlazilo kompanijama koje su imale iste, ili veće prihode nego prošle godine.To je nedopustivo. SSP je predlagao da se pomognu samo one kompanije koji su imale pad od 20 odsto i više“.

„Sve to ukazuje da nema plana, što veoma utiče na život ljudi. Koliko je teška i složena situacija govori i podatak da je za prvih devet meseci za milijardu evra povećano zaduženje građana. To  znači da se svako domaćinstvo dodatno zadužilo za 400 evra. Sa druge strane privrednici ne vide sebe u planovima države. Nažalost, nema plana, pa neće biti ni  rezultata“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare