Foto:N1

Ako je tradicionalni pozdrav "Za dom spremni" društveno prihvatljiv i zakonski dopušten, kako je to i zašto tačno tradicionalno "Je*** ćemo srpske žene i djecu!" društveno neprihvatljivo i zakonski zabranjeno, napisao je Boris Dežulović, na portalu zagrebačkog portala Novosti.

On je u svom tekstu za portalu nedeljnika srpske nacionalne manjine Novosti podsetio da je u šetnji Kustošijanskom ulicom prošlog četvrtka zagrebački fotograf Nikola Šolić nekoliko stotina metara niže, pred kućnim brojem 50, kamerom ovekovečio prizor iz zombi-filmova: na zidiću s velikim muralom „Dinamo svetinja“ postrojilo se 17 mladića u crnom, naoružanih bengalkama i zastavama HOS-a sa sloganom „Za dom spremni“, pa sve pevajući „Ubij, ubij, ubij Srbina“ ponosno razvili transparent na kojemu se lepim krasopisom koči – „Je*** ćemo srpske žene i djecu!“

Umesto očekivanog oduševljenja i tople dobrodošlice natrag među žive, kustošijansku su ustašku mladež, međutim, piše Dežulović, dočekali tradicionalni hrvatski zgraž, gnuš, čuđ, šok i neverica: otkud sad, 75 godina nakon Drugog svetskog rata, 17 ustaša usred Zagreba, u Kustošijanskoj ulici?

„Je li to deo orkestracije uoči predizborne kampanje, ne znam, na policiji je da otkrije“, u dahu je izjavio premijer Andrej Plenković, baš kao da to sam Karamarko iz njega govori, pa pompozno najavljuje kako će hrvatska policija rasvetliti sve ustaške zločine, piše Dežulović.

„Za mene nema dileme, bilo što takvo oštro osuđujem, tome nema mjesta u javnom prostoru i one koji su to učinili treba najoštrije kazniti. Ne znam za čim se povode oni koji to rade, trebalo bi to razjasniti“.

Premijer, piše Dežulović, ne zna za čim se povodi mladež iz Kustošijanske ulice?

„Treba to razjasniti? Treba to osuditi? Treba to najoštrije kazniti?! Izvinjavam se što upadam u reč, ali takvi su incidenti – Plenković možda to i ne zna – već jednom, još pre 75 godina, oštro osuđeni i najoštrije kažnjeni“, navodi Dežulović.

Foto: Tanjug/ HINA/ DARIO GRZELJ/ nr

Poslednjih 30 godina, međutim, sveudilj se „onima koji su to činili“ klanjaju i vlast i opozicija, i policija i sudstvo, klanjaju im se predsednici, premijeri, ministri, istoričari, sveštenici i katolički harizmatici, u ‘javnom prostoru’ za njih ne samo da ima mesta, nego jedva da za ikoga drugog i ima, naveo je on.

„Plenković je osobno za njih molio ‘život večni’, Plenkovićeva Uprava za zatočene i nestale po istoj Kustošiji i dan danas traži mrtve ustaše, Plenkovićevo Ministarstvo branitelja ih sahranjuje uz najviše državne počasti, Plenkovićevo poverenstvo za suočavanje s prošlošću ustaškom je pozdravu ‘Za dom spremni’ izdalo sertifikat društvene prihvatljivosti, a Plenkovićevo ga je pravosuđe samo nedelju dana pre incidenta u Kustošijanskoj ulici i zakonski legalizovalo – pa ipak, Plenkoviću i dalje nije jasno za čim se pijana mladež s Kustošije povodi“, ističe Dežulović.

Ako je, naime, tradicionalni „Za dom spremni“ društveno prihvatljiv i zakonski dopušten, kako je to i zašto točno tradicionalno „Je*** ćemo srpske žene i djecu!“ društveno neprihvatljivo i zakonski zabranjeno, upitao je on. Jesu li oni koji su „Za dom spremni“ onomad uveli u hrvatski „javni prostor“ ikad imali ijedan problem s jeb**** srpskih žena i dece?

„Kad je onomad s blajburškog polja Stjepan Brajdić podsećao kako je ‘Domovinski rat probudio kosti naših mučenika’ i kako ‘štovanjem žrtve naših mučenika dokazujemo da oni nisu mrtvi’, svi su aplaudirali njegovoj retko uspeloj metafori, i niko nije mislio da su mučenici zaista budni i živi. Deset godina štovanja i klanjanja kasnije, međutim, sedamnaestorica njih zaista se probudili: izašli mučenici na Kustošijansku ulicu pred brojem 246 i zaputili se prema Ilici, pa onda – znate već kako to ide – od birtije do birtije, piće po piće, do broja 50 već vidno devastirani nekako se popeli na zidić, istakli tradicionalni hrvatski pozdrav ‘Za dom spremni’, zapevali tradicionalnu hrvatsku pesmu ‘Ubij Srbina’ i razvili tradicionalni hrvatski slogan ‘Je*** ćemo srpske žene i decu!“, napisao je Dežulović.

Kompletan tekst Borisa Dežulovića pročitajte na zagrebačkom portalu Novosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare