Aleksandar Vučić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Uoči poslednjeg razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je održan 18. avgusta u Briselu, Narodna stranka tražila je održavanje skupštinske sednice o KiM. To se nije desilo, već je predsednik Srbije najavio da će sa poslanicima na ovu temu razgovarati u septembru. Ukoliko se to zaista desi, Vučić bi morao da odgovori na najmanje osam pitanja.

“Spreman sam da odem u parlament u prvoj polovini septembra. Tada ćemo jasnije znati sve i moći ćemo da govorimo o nekim drugim zaključcima“, rekao je Vučić posle briselskog sastanka sa Kurtijem i naveo da zna u šta će to da se pretvori u parlamentu, ali da je njegova obaveza da odgovori na sve neistine i paušalne ocene.

Da će tokom septembra biti održana ova sednica potvrdio je i novi predsednik parlamenta Vladimir Orlić.

„Situacija na Kosovu i Metohiji je vrlo ozbiljna, to je svakome postalo jasno, ljudi su videli da ništa nije za šalu“, ocenio je Orlić i dodao:

“Treba videti da li postoji neko jedinstvo kada je reč o sudbini naroda na Kosovu i Metohiji, ali sa njima (opozicijom) je nemoguće postići bilo kakav dogovor.

Naveo je i da se poslanici opozicije, kada god su govorili da im je veoma važno da se u skupštini održi sednica na temu KiM, na toj sednici nisu pojavili. Za razliku od predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji se, dodao je Orlić, svaki put odazvao pozivu parlamenta i došao da odgovara na pitanja poslanika.

Ovo je, zapravo, treći put u 10 godina da Vučić dolazi u srpski parlament ovim povodom, a kad bi redakcija Nova.rs mogla da pita, pitala bi sledeće:

1. Zašto ste skrivali da je doneta odluka o ulazno – izlaznim dokumentima i ličnim kartama, već su o tome srpsku javnost obavestili Aljbin Kurti i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj?

2. Šta je to Srbija uopšte dobila ovim sporazumom, osim novog povlačenja pred pretnjama Aljbina Kurtija?

3. Hoćemo li i u slučaju registarskih tablica ponovo popustiti pred Prištinom?

4. Zašto sednica o KiM nije održana pre dijaloga u Briselu?

5. Zašto ste u proteklih 10 godina samo dva puta u Skupštini govorili o dijalogu sa Prištinom?

6. Kako smo od 5:0 koliko smo vodili u utakmici sa Prištinom, došli do toga da smo saterani u ćošak?

7. Kako je Srbija u isto vreme “nikad poštovanija”, a kažete da zemlje Kvinte podržavaju Kosovo?

8. Koje su to zemlje koje su spremne da povuku priznanje Kosova i zašto to krijete od javnosti?

9. Kad ćete konačno izložiti plan o Kosovu o kom ćutite već 10 godina?

BONUS VIDEO: Vučić: Situacija na Kosovu nikad složenija nego danas

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare