Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Protest “Srbija protiv nasilja” počinje večeras u 19 sati, a odnosu na prethodni ruta je drugačija, kao i ključna tema tog skupa. Danas će građani u Beogradu šetati do policijske stanice u Bulevaru despota Stefana, nekadašnjoj Ulici 29. novembra, u znak podrške inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću, koji su otkrili slučaj "Jovanjica".

U Beogradu se danas održava deseti po redu protest “Srbija protiv nasilja”, koji organizuje deo opozicije. Kao i do sada, ovaj skup počinje ispred Narodne skupštine, odakle će kolona građana krenuti Takovskom ulicom i zaustaviti se ispred Radio televizije Srbije.

Tamo će demonstranti još jednom zatražiti smenu rukovodstva javnog servisa, što je jedan od formalnih zahteva protesta.

Šetnja će se nastaviti Cvijićevom ulicom do policijske stanice u 29. novembra.

Zoran Lutovac, predsednik DS, objasnio je zašto se ide do te policijske uprave.

“Ključna tema ovog protesta je podrška inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću i svim časnim policajcima koji žele da se profesionalno bave svojim poslom. Umesto da su dobili odlikovanja, oni se proganjaju. Ne smemo da dopustimo da ih proguta mrak. Kao što nismo to dozvolili u slučaju Aleksandra Obradovića, nećemo ni u njihovom slučaju. Pozivamo građane da se zajedno uputimo dole i podržimo ih“, rekao je Lutovac.

Inspektori Slobodan Milenković i Dušan Mitić su zaslužni za otkrivanje slučaja “Jovanjica”. Međutim, nereteko su na meti visokih državnih funkcionera i režimskih medija i obojica su postali žrtve hajke koja se godinama vodi protiv njih.

Podsećamo, na spisku zahteva građana koji učestvuju na protestima su smena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, smena rukovodstva RTS-a i svih članova REM-a, oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink i Hepi, ukidanje rijalitija koji promovišu mržnju i nasilje, gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše kodeks.

Proteste organizuju deo opozicionih parlamentarnih stranaka – Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, stranka Zajedno, Zeleno levi front/Ne davimo Beograd.

BONUS VIDEO Promenjen termin protesta, opozicija ide do policijske stanice: Da pružimo podršku inspektorima Milenkoviću i Mitiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare