Tamara Milenković Kerković Foto:Infoslužba Dveri

Potpredsednica pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković uputila je gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski deset pitanja o prilagođavanju urbanističkih planpva interesima privatnih investitora u Nišu, a na koja, kako kaže, nije dobila odgovore od resornog ministra Gorana Vesića.

Milenković Kerković kaže da je na poslednjoj dvodnevnoj sednici parlamenta, braneći pred ministrom građevine, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem 30 amandmana Poslaničke grupe Dveri-Patriotski blok na skandalozna rešenja Predloga zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji, koji je ekspresno već proglašen Ukazom predsednika Republike, iznela brojne činjenice o niškim primerima prilagođavanja urbanističkih planova interesima privatnih investitora, konkretno firme „Tesla park“, osnovane kapitalom kompanije Karić sa Kipra, o koruptivnom riziku pretvaranja javnih površina izmenom GUP-a u građevinsko zemljište, i o gaženju javnog interesa građana Niša, koji su od Niša stvorili grad izgubljenog identiteta.

„Poslednji od skandala niške vlasti i gradonačelnice Sotirovski je da je uprkos tome što je niško VJT oformilo predmet za ispitivanje mogućeg koruptivnog rizika u ovom slučaju, urbanistički plan PGR Palilula – druga faza, koji treba firmi „Tesla park“ da omogući da zida stambeno naselje na zelenoj površini otetoj od Nišlija, je po hitnom postupku juna meseca stavljen na Dnevni red Skupštine grada, a niški odbornici su Plan usvojili usvojili a da ga nisu ni videli, jer se Plan na gradskom sajtu pojavio tek dan kasnije“, navodi poslanica Dveri.

Kako joj Vesić na skupštinskoj sednici nije pružio odgovor ni na jedno od brojnih pitanja i tvrdnji koja su se odnosila na zloupotrebe niške vlasti u slučaju „Tesla park“, sva ta pitanja Milenković Kerković postavlja sada javno i gradonačelnici Dragani Sotirovski, a nakon tvrdnji da su joj moji govori „narušili ugled i dostojanstvo“.

Dragana Sotirovski Foto: Miljana Isailović/Nova.rs
  1. Da li je firma „Tesla park“ osnovana 2021. godine u godini izmene Generalnog urbanističkog plana Grada (GUP) Niša kojim je 3,5 hektara zemljišta javne namene, predviđenog svim prethodnim planovima za namenu sport, rekreacija, parkovsko zelenilo, pretvoreno u zemljište mešovite namene i tako omogućeno da zelena površina postane građevinsko zemljište, na kojoj će Karićeva kompanija izgraditi stambeno naselje, bez plaćanja naknade za konverziju u pravo privatne svojine?
  2. Da li je Odluka o nepristupanju izradi Elaborata o uticaju na životnu sredinu izmene PGR za Palilulu, doneta još novembra 2020. godine, godinu i više dana pre nego što je GUP promenjen, a tri godine pre izmene PGR-a?
  3. Da li je gradonačelnica 2021. godine tvrdila da nisu tačne tvrdnje da se izmene plana vrše za kompaniju „Tesla park“, da „tajanstveni investitor“ nije kompanija Karić i da će podneti tužbe protiv onih koji to tvrde?
  4. Da li sam u ime gradske organizacije Dveri Niš, kao i brojni drugi podnosioci primedaba, na svim javnim raspravama tokom 2021. godine o izmeni GUP tražila da se on poništi zbog nezakonitosti procedure i povrede javnog interesa?
  5. Da li je tokom aprila i maja 2022. godine, zbog odbijanja da izda lokacijske uslove i građevinsku dozvolu za izgradnju zgrade u naselju Jagodin mala, pre istraživanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture, na prostoru ispod koga se pretpostavljalo da se nalazi ranohrišćanska nekropola, arh. Miroljub Stanković, načelnik Uprave za građevinarstvo, smenjen jer nije pristao na pritiske, a da je građevinsku dozvolu izdala na pritisak gradonačelnice Sotirovski, novi načelnik Marina Malbaša? Kako gradonačelnica objašnjava da je kuća nad grobnicom srušena, da je komunalije investitor platio, zbog čega će grad Niš morati da plati ogromnu odštetu?
  6. Kako je moguće da je plan nižeg hijerarhijskog reda, Plan detaljne regulacije (PDR) za područje između Mokranjčeve, Zetske i SRC „Čair“, izrađen GODINU DANA PRE izrade plana višeg reda – Plana generalne regulacije (PGR) i kako to da ga je finansiralo preduzeće „Tesla park“, i u čijem je to interesu rađeno?
  7. Da li zna da je Javna rasprava Komisije za planove 22. februara 2023. godine za PGR Palilula – druga faza, održana nezakonito i bez kvoruma?
  8. Da li je nakon te sednice Komisije za planove objavljeno da je gradski urbanista Tanja Obradović podnela ostavku?
  9. Zbog čega je hitno nakon održane Javne sednice ponovljenog Javnog uvida u PGR Palilula 12.06.2023. godine, na kojoj sam ponovo podnela primedbe i izrazila sumnje u korupciju, održana sednica Gradskog veća 19.6.2023. godine, koja je u prvom delu bila zatvorena za medije?
  10. Zbog čega ste dopunsku tačku Dnevnog reda – PGR Palilula za sednicu Skupštine grada uneli tek dan pred sednicu i to nakon kraja radnog vremena? Zbog čega ste od odbornika sakrili moj zavedeni Zahtev i 17 primedaba na PGR, kao i obaveštenje da je po tom predmetu VJT formiralo predmet? Zbog čega ste stavljanjem PGR Palilula na Dnevni red sednice, a bez Mišljenja Skupštine opštine, svesno i umišljajno prekršili i Statut grada Niša?

PROČITAJTE JOŠ

Milenković Kerković je pitala i čemu „ovolika žurba i zloupotrebe“, da li je sve to bilo potrebno da bi kompanija „Tesla park“ mogla da zida što pre, na zelenoj površini koju ste ovim „marifetlucima“ oteli od građana i da li je gradonačelnica razumela da će betonsko naselje, a za koje „Tesla park“ već prodaje stanove, od brda napraviti „betonski vodopad“, dok će Zetska ulica, koja već sada nakon svake kiše postaje reka, nakon izgradnje naselja „Betoven park“ i betoniranja 3,5 hektara šume biti pretvorena u jezero usred Niša, kraj Gradske bolnice.

„U čijem interesu gradonačelnica Sotirovski radi, građana ili investitora? Da li je sva ova ujdurma urađena da „Tesla park“ i Karić ne bi platili naknadu za konverziju prava korišćenja u pravo svojine na zemljištu dobijenom u privatizaciji Stare ciglane?“, pitala je poslanica Dveri.

U Ugovoru o prodaji društvenog kapitala preduzeća „Ćele kula“, koje je 2007. godine kupljeno za četvrtinu cene, nema ni pomena o zemljištu, ističe Milenković Kerković.

Taj Ugovor je na sednici Skupštine ministar Vesić dobio od mene, ali osim Kardeljeve knjige koju mi je poklonio, na ova pitanja nije odgovorio.

Očito je da je urbanističkim zloupotrebama niške lokalne vlasti i gradonačelnice Sotirovski bio posramljen i predlagač katastrofalnog Zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji, ministar Goran Vesić.

BONUS VIDEO Zašto Dverima smeta imenovanje Marinike Tepić?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar