Foto:Arhiva Nova.rs

Lideri osam opozicionih stranaka potpisali su Sporazum za odgovornu Srbiju, koji je iniciralo više od 60 javnih ličnosti.

Sporazum su potpisali predsednik SDS Boris Tadić, Pavle Grbović iz PSG, lider NOVE Aris Movsesijan, Zoran Lutovac, predsednik DS, Dragan Đilas, lider SSP, Nebojša Zelenović iz platforme „Akcija“, kao i predstavnici Građansko demokratskog foruma i sindikata „Sloga“ Zoran Vuletić i Pavle Heđeši.

Predstavnici opozicije obavezali su se da neće izazivati međusobne sukobe i upućivati uzajamne optužbe u kampanji, da će sarađivati u kontroli izbora, da neće ulaziti u postizborne koalicije i saradnju sa predstavnicima aktuelne vlasti, da će nakon smene garantovati i podsticati nezavisnost medija, da će se javno izjasniti o svom zalaganju za članstvo Srbije u EU, da će zaustaviti štetne projekte koje je inicirala ili sprovela u delo aktuelna vlast, da će u eventualnom drugom krugu predsedničkih izbora podržati kandidata opozicije, a da će u slučaju pobede podržati kandidata za premijera i gradonačelnika Beograda liste koja ostvari najbolji rezultat…

Među potpisnicima sporazuma nema Narodne stranke.

Potpisnici sporazuma su se obavezali da će u eventualnom drugom krugu predsedničkih izbora podržati kandidata opozicije, a da će u slučaju pobede podržati kandidata za premijera i gradonačelnika Beograda liste koja ostvari najbolji rezultat.

Tamara Tripić, predsednica UO Mreže za demokratski dijalog, kaže da se ta stranka nije odazvala njihovom pozivu. Ona je navela da će se predstavnici stranaka sresti sa njima sledeće srede, kako bi se dogovorili kako će se pratiti implementacije sporazuma.

Apel strankama proveropske demokratske opozicije upućen je 27. januara, a tada ga je potpisala 51 javna ličnost. Taj broj je u međuvremenu porastao. Ko su sve potpisnici pročitajte na ovom linku.

BONUS VIDEO Vodič: Kako da ostvarimo biračko pravo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare