Nikos Dendijas
Nikos Dendijas Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas rekao je danas da stav Grčke o statusu Kosova nepromenjen, kao i da Atina podržava Beograda i Prištine.

Dendijas je to rekao u intervjuu listu „Ril Njuz“, na pitanje o mogućnosti da Grčka prizna samoproklamovanu nezavisnost Kosova.

Dendijasu je, u vezi sa proširenom ulogom kosovskog diplomatskog predstavništva u Atini i njegove dve posete Prištini u roku od nekoliko meseci, postavljeno pitanje da li Grčka planira da prizna tzv. Kosovo i da li je taj akt protiv međunarodnog prava, prenosi Reporteri.

„Integracija Zapadnog Balkana u EU je prioritetno pitanje, jer stabilnost u regionu direktno utiče na bezbednost naše zemlje. Mi nismo za stvaranje “crne rupe“ na našem severu. Iako se naš stav o kosovskom statusu nije promenio, mi zadržavamo konstruktivan stav i podržavamo dijalog između Prištine i Beograda“, odgovorio je Dendijas.

Što se tiče zakonitosti mogućeg priznanja, on je podsetio da je Međunarodni sud pravde u Hagu presudio je 2010. godine da proglašenje nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava, jer nije rezultat upotrebe nezakonitog nasilja, kao što je, kako je rekao, bilo „proglašenje pseudo-države na Kipru, koje je osudio Savet bezbednosti UN“.

„Raspadom Sovjetskog Saveza i Jugoslavije, osnovane su mnoge nove države, od kojih nijedna nije rezultat spoljnih napada“, zaključio je Dendijas.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar