Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Niko od visokih funkcionera Socijalističke partije Srbije (SPS) ne razmišlja o opciji da nakon narednih izbora okrene leđa Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i prikloni se opoziciji, a ministar prosvete Branko Ružić politički se znatno približio SNS i osigurao mesto i u novoj Vladi, preneo je danas Demostat.

Izvori Demostata upućeni u zbivanja u SPS ukazuju da je predsednik SPS i Skupštine Srbije Ivica Dačić trenutno politički verniji lideru SNS i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću od mnogih u SNS.

Dačić i ne krije ni da želi da na predstojećim izborima na različitim nivoima SPS nastupi na zajedničkoj izbornoj listi sa SNS.

Kao razlog za takav Dačićev stav je činjenica da je on svestan da je „izgubio prostor za samostalno delovanje“, budući da je SNS u proteklih pet godina beležila stalni uspon, dok je SPS kao manji partner u vlasti, slabila.

Kao glavni razlozi za pad rejtinga socijalista navode se afere sa kojima su dovođeni u vezu pojedini funkcioneri SPS, a smatra se i da je veliko pitanje kome su lojalni odbori SPS – da li Dačiću, SNS ili Ružiću, koji je i predsednik Izvršnog odbora SPS, navodi Demostat.

Procenjuje se da socijaliste na nivou Srbije trenutno podržava oko pet odsto birača, a da im je rejting još slabiji na nivou Beograda, gde, tvrdi se, uživaju podršku „oko tri do četiri odsto građana“.

Ocenjuje se da je gotovo sigurno da će Vučić i Dačić postići dogovor o jedinstvenoj izbornoj listi, jer SNS ne žele da se SPS „odmetne i odu u opoziciju“, a i „Vučić želi da na predsedničkim izborima dobije i glasove Dačićevih pristalica, pa će im SNS dati ponovo par ministarskih mesta u narednoj Vladi, kao i nekoliko direktorskih fotelja u javnim preduzećima i upravnim odborima“.

Istovremeno, isključuje se mogućnost da bude povećan broj ministara iz redova socijalista nakon nove izborne trke.

Što se odnosa snaga u vrhu SPS tiče, nekoliko izvora Demostata tvrdi da se Ružić politički znatno približio naprednjacima i da mu je osigurano mesto i u novom sazivu Vlade.

S druge strane, spekuliše se da je Aleksandar Antić, „na koga je Vučić jedno vreme ozbiljno računao“, u međuvremenu postao „umnogome politički potrošen“ i da, uprkos tome što se nalazi na mestu direktora Koridora Srbije, „nema neki veći uticaj“, ali da se nada da će ponovo biti deo izvršne vlasti.

Precizira se da Antić priželjkuje da u narednoj Vladi bude ili na čelu Ministarstva energetike ili saobraćaja, što su funkcije koje je već obavljao.

Među socijalistima koji su izgubili politički kredibilitet nalazi se i direktor Srbijagasa Dušan Bajtović, navodi Demostat.

BONUS VIDEO: Stanje u školama daleko od alarmantnog, kaže ministar Ružić. Prosvetari tvrde suprotno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare