Medjustranacki dijalog opozicija vlast Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Evropski parlament (EP) je spreman da pošalje posmatračku misiju za izbore u Srbiji 17. decembra, ali pritom neće biti organizovan međustranački dijalog o unapređenju izbornih uslova u Srbiji, saznaje Demostat u izvorima EP.

Sagovornici Demostata su objasnili da su se prethodnih meseci, pošto su se pojavili „signali“ da će izbori biti u decembru, pojedini evroposlanici neformalno konsultovali s političkim akterima u Srbiji o tome kako bi „trebalo unaprediti rad Skupštine u budućem sazivu“, ali „zvaničnog dijaloga neće biti jer nema vremena za to“.

S druge strane, EP je spreman da pošalje posmatračku misiju „koja bi nadgledala izborni dan u Srbiji“ 17. decembra.

Ubjašnjavaju da to može da bude učinjeno „samo ukoliko zvanični Beograd pošalje zvanično pismo sa molbom Evropskom parlamentu da imenuje misiju koja bi posmatrala izbore, na terenu, odnosno na biralištima u Srbiji“.

Evroposlanici Vladimir Bilčik i Matjež Nemec su početkom juna bili u dvodnevnoj poseti Srbiji i razgovarali sa zvaničnicima vlasti i opozicije.

Evropski parlament je od 2019. posredovao u razgovorima vlasti i opozicije u Srbii o izbornim uslovima.

BONUS VIDEO – Propusti i optužbe za malverazacije na startu izborne kampanje: Politikolog tvrdi da izbori nisu legalni već u procesu kandidovanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar