Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Više članova Demokratske stranke danas se ogradilo od izjave potpredsednice DS Dragane Rakić za portal Nova.rs, koja je podržala apel lidera Dveri Boška Obradovića da se vernicima omogući da na vrhuncu epidemije idu u crkvu i prisustvuju vaskršnjim pogosluženjima.

„Ukoliko bi se poštovalo sve ono što propisuje medicinska nauka, a podrazumeva korišćenje mera zaštite i fizičke distance, ne vidim razlog da se vernicima uskraćuje pravo na duhovne potrebe. Ne može da se ignoriše ono što država propisuje, ali je pitanje da li država to što popisuje donosi u skladu sa Ustavom“, navela je Rakić za naš portal, komentarišući Obradovićev poziv da se vernicima omogući dolazak u crkve u vreme Vaskrsa.

Jedan od članova DS Goran Paunović na Tviteru je podelio tekst Nova.rs „Obradoviću podrška od DS, SSP i NS čekaju stav struke“ i naveo: „Ne u moje ime“.

Isti stav ima i Dragan Šutanovac, bivši predsednik demokrata, koji je potom naišao na osude pojedinih tviteraša.

„Zašto botovi opozicije misle da su elita u odnosu na botove vlasti“, napisao je Šutanovac na Tviteru.

Ogradi od stava Rakićeve pridružio se i potpredsednik Omladine DS Nemanja Ivanović, koji je naveo da su „mere Vlade jasne“, te da „nema javnih okupljanja“.

„Vaša nepromišljenost je više puta nanela štetu DS. Mi nismo stranka bliska Dverima“, naveo je Ivanović.

Bivši funkcioner DS Zoran Živković kratko je napisao: “Pomozi im Gospode, ne znaju šta rade”.

Da podsetimo, za razliku od Dragane Rakić, predstavnici Narodne stranke i Stranke slobode i pravde naveli su da je o okupljanju građana za vreme Vaskrsa neophodno sačekati stav struke.

Funkcioner Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da odluka o tome kako će pravoslavni vernici obeležiti Uskrs treba da donese SPC u skladu sa merama koje odredi država.

Da nije vreme za okupljanja koja mogu da dovedu u rizik od zaraze veći broj ljudi, smatra Marko Bastać, član Predsedništva Stranke slobode i pravde. On je za Nova.rs naveo da poštuje sve želje, ali ističe da smo u uslovima epidemije dužni da slušamo struku i nauku.

Boško Obradović je dpre nekoliko dana pozvao građane da dođu u crkvu Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku na bogosluženje za predstojeći pravoslavni Uskrs, a potom je uputio i otvoreno pismo Sinodu Srpske pravoslavne crkve i zamolio ih da se kod državnih vlasti založe da se „omogući prisustvo vernika Vaskršnjim bogosluženjima“, koje mogu biti održane na otvorenom prostoru. Danas je lider Dveri uputio i pismo Kriznom štabu sa zahtevom da se mere zabrane kretanja ublaže za Uskrs.