Dejan Jović, Fakultet političkih nauka Zagreb, gost, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Dejan Jović Foto: Nova S

Profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dejan Jović izjavio je u emisiji "Iza vesti" da je "izlazak iz svakog jednostranačkog sistema rizičan u bezbednosnom smislu".

„Nijedna mudra politika ne bi trebalo da gradi jednopartijski sistem. Ja mislim da je srpski politički sistem de fakto jednostranački. Trideset godina nakon 1991. mi se još uvek nalazimo pred nekom tranzicijom, mislim da to čak i vlast ovde prepoznaje“, kaže on za N1.

Govoreći o posetama Milorada Dodika Zagrebu i Dragana Čovića Beogradu kaže da se tu pokazuje da se „stvorila jedna vrsta koordinacije između nekih od političkih predstavnika Srba i Hrvata“.

„Neki pokušaji da se tu postigne neka zajednička akcija, odnosno zajednička pozicija, u odnosu na Bošnjake, ali i međunarodnu zajednicu“, kaže on.

Govoreći o Dodikovoj retorici, rekao je da smo videli zajedničko pismo SAD i EU.

„Čak i da je prazan papir, to bi bilo dovoljno da se pokaže da se tu stvara jedna vrsta zajedničkog pristupa. Ne verujem da će zapad doći na taj način da nekog eliminiše iz politike, zapad ima istoriju slušanja lokalnih lidera u BiH. Samo zbog toga što su sve tri strane za vreme Dejtona insistirale da postoje tri konstitutivna naroda u BiH, zato je to ušlo, zapad nije hteo da govori o tome, ali su poslušali, rekli – sve oko čega se možete složiti zajednički ćemo prihvatiti“, kaže on.

Istakao je da „mnogi profitiraju od etniciteta“.

„U svetu u kome se pokazuje da nacionalizam nije nestao, ali imali smo uspešan Bregzit, a šta je to nego nacionalizam“, kaže.

Ističe da „svaka zemlja koja ne uključuje u svoj politički sistem sve segmente društva, ili najveći broj segmenata društva na raznim nivoima, ne mora biti na nacionalnom, koja ih drži duže vreme isključenima, sama sebi stvara rizike, uključujući i bezbednosne rizike“.

„Izlazak iz svakog jednostranačkog sistema je rizičan u bezbednosnom smislu, nijedna mudra politika ne bi trebalo da gradi jednopartijski sistem. Ja mislim da je srpski politički sistem de fakto jednostranački. Trideset godina nakon 1991. mi se još uvek nalazimo pred nekom tranzicijom, mislim da to čak i vlast ovde prepoznaje. Problem Srbije u odnosu na druge nije toliko povezan sa unutrašnjim karakterom sistema“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „izgleda da su evrointegracije zastale“.

„Imamo stagnaciju, nemamo nazadovanje“, kaže.

Kako kaže, „ideja Otvorenog Balkana je u direktnom konfliktu sa idejom srpskog sveta“.

„Upozorenje koje smo čuli danas je na mestu, ako želimo mir, moramo ga graditi. Ključna stvar zapada je da spreče bilo kakvu mogućnost, čak i kalkulisanja novim ratom, već i sam govor o ratu proizvodi uznemirenje kod drugih. Reči imaju svoje posledice, plaše druge ljude, ohrabruju druge ekstremiste, stvaraju društveni kontekst. Uključivanje u institucije poput EU i NATO, za one zemlje koje to žele, znači ograničavanje nacionalnog suvereniteta, u pitanjima bezbednosti, već to samo po sebi je ogromna bezbednosna korist“, kaže Jović.

Bonus video – Dejan Jović o “harmonika” politici Milorada Dodika, “Srpskom svetu” i odnosima Srbije i Hrvatske

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar