Dejan Jović, Fakultet političkih nauka Zagreb, gost, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Foto: Nova S

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović gostovao je večeras u emisiji "Među nama" i analizirao politiku koju vodi Milorad Dodik, kao i odnose Srbije i Hrvatske.

Profesor Jović je kazao da Milorad Dodik svojim postupcima „hoda po tankom ledu“, naročito u kontekstu zajedničkog odgovora Evropske unije i Sjedinjenih Država o potrebi integrisanja Bosne i Hercegovine i održanja njene funkcionalnosti.

On je naveo da je skorašnja poseta ministra spoljnih poslova Lavrova, kao i jačanje Kine na globalnom planu, ono što je Dodika ohrabrilo da krene u otvoreniju antibosansku retoriku koja bi doprinela jačanju Republike Srpske nasuprot Bosni i Hercegovini.

„Važna je jedna vrsta opreza kad se radi o tim odnosima i da Republika Srpska, ali i svi Srbi u regionu, ne rade ništa što bi otežalo međunarodni položaj Srbije“, smatra Jović.

Postoje dva racionalna pojašnjenja njegovih postupaka, navodi Jović. Jedan se tiče toga da je Rusija toliko ojačala da se Dodik može na nju osloniti i suprotstaviti se merama Zapada i izolaciji. Drugi motiv može biti povezan sa krizom na Kosovu.

„Milorad Dodik možda želi kontrirati i misli ako Albanci na Kosovu budu zaoštravali situaciju, nastavili propagandu priznavanja Kosova ili pokušaja ujedinjenja sa Albanijom, on želi pokazati da je tu i Republika Srpska i pokušati pregovarati i o jednom i drugom“, kazao je Jović i dodao da ovakva politika ne nalazi na odobrovoljenje od strane Zapada.

Najnoviji izveštaji Evropske unije o napretku Srbije ka njenom pridruživanju, u kojem ima i pozitivnih i negativnih kritika, komentariše kao izraz političke volje.

„Mislim da postoji oklevanje od strane Evropske unije koja ne želi jasno da kaže ‘niti da želi niti da ne želi da uđu’, već se nalazi negde na sredini, tako da takav izveštaj upravo to i reflektuje“, rekao je.

Jović kaže da sve više aktera, uključujući i lidere zemalja Evropske unije, smatra da bi Zapadni Balkan trebalo što pre priključiti Uniji.

„Ako nekoga želite priključiti, ne možete u Izveštaju napisati da je tamo sve gore i gore, a u većini slučajeva jeste tako. Ali, takvo stanje je posledica toga što one nisu u Evropskoj uniji i sve će biti gore“, zaključuje Jović.

Celo uključenje profesora Jovića možete pogledati u videu emisije „Među nama“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram