Okončano zidanje Skadra u Skadarliji, samo kaldrma nedostaje

Video 03. maj. 202113:22 > 13:25
Podeli:

"U Skadarskoj ulici u Beogradu u rekonstrukciji završenoj ovih dana umesto stare turske kaldrme najvećim delom postavljeni su fabrikovani oblutci uvezeni iz Grčke. Gradski odbor Pokreta za preokret Beograd traži hitan odgovor na pitanje gde se nalazi stara turska kaldrma i ko je dozvolio zamenu istorijski važne kaldrme fabrikovanim oblutcima", navodi se u saopštenju Pokreta za preokret.

Prva faza rekonstrukcije Skadarske ulice započeta je 2017. godine i u tom delu ulice umesto turske kaldrme, koja je doneta sa Pašinog (Lekinog) brda, kako bi dala autentičnost arhitekturi iz turskog vremena, postavljeni su uvezeni fabrikati.

„Tražimo hitno utvrđivanje gde se nalazi stara kaldrma, po kojoj su gazili turski veziri, ali i srpski ustanici i koja ima svoju istorijsku vrednost. To je bio autentični svedok istorije Beograda. Pitamo da li je kaldrma prodata, poklonjena i ako nije gde se nalazi? Podsećamo da je Skadarlija zaštićena kulturno – istorijska celina i da nije moguće da bilo ko, zakonito, dozvoli uništavanje značajnog segmenta te celine. Turska kaldrma je u vreme uspostavljanja zaštite bila sastavni deo te celine“.

„Ponovo je postavljena kaldrma“, rekao je Goran Vesić, odbacujući tvrdnje na društvenim mrežama i internetu da je kaldrma u Skadarliji stara 200 godina.

„Кaldrma je u Skadarliji postavljena 1967. godine i sada je ponovo tu, u odličnom stanju. Urađena je kompletno nova vodovodna i kanalizaciona mreža, postavljena nova rasveta, a uskoro će biti rekonstruisane i četiri fasade“, rekao je Vesić i najavio da će biti uređena i Кuća Đure Jakšića.

Komentari

Vaš komentar