Foto: Nova.rs, Instagram/buducnostsrbijeav

Mnoge korupcionaške afere obeležile su 10 godina vlasti Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića. Samo neke od njih su afera Vetropark, nabavka respiratora, prodaja PKB-a, nabavke novogodišnjih ukrasa i rasprodavanje državne imovine firmama bliskim režimu, kao što je "Milenijum tim".

Prethodnu deceniju su, tvrdi vlast oličena u Aleksandru Vučiću, predsedniku Srpske napredne stranke i Srbije, obeležili prosperitet države, procvat ekonomije, rast plata i penzija, skok životnog standarda i pad nezaposlenosti.

Proglašeno Zlatno doba Srbije treba da zatrpa skandale, korupciju, represiju, zloupotrebe, grobove i brojne afere u protekloj deceniji.

Neka dela govore.

Afera „Vetropark“

Lidija Udovički, sestra tadašnje ministarke državne uprave Kori Udovički, i direktorka u američkoj kompaniji CWP, ispričala je Bojanu Pajtiću, predsedniku Vlade Vojvodine, da je Nikola Petrović, kum premijera Vučića i direktor EMS, pokušao da naplati reket od dva miliona evra od CWP kako bi se njihovi vetroparkovi u Srbiji priključili na elektromrežu. Javnost je za to saznala u septembru 2015, nakon objavljivanja transkripta prisluškivanog razgovora između Pajtića i Udovički. Ana Brnabić, koja je tada radila za srpski ogranak CWP, i Nikola Petrović demantovali su ove tvrdnje.

Ana Brnabić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC/

Nedugo zatim, Ana Brnabić je dobila mesto u Vladi Srbije, kasnije i premijersku funkciju, a firma u kojoj radi njen brat milionske poslove s državom.

Nikolić izgradio crkvu od milion evra

Patrijarh Irinej osveštao je u maju 2017. Hram Svetog velikomučenika Dimitrija u Bajčetini kod Kragujevca, koji je u svom rodnom selu izgradio tada odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Njegova supruga Dragica i on uložili su u crkvu i konak milion evra, a samo oslikavanje fresaka koštalo je 350.000 evra.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Prilikom polaganja kamena temeljca 2013, Nikolić je rekao da će crkvu izgraditi sopstvenim sredstvima, a prilikom osveštanja je izjavio da on i njegova porodica nisu zidali „samo ciglom i malterom, već i s ljubavlju hrišćanskom, ljubavlju prema Srbiji i čoveku u njoj“.

U novembru 2017. ovaj kompleks postao je ženski manastir. Niko se nije bavio otkrivanjem porekla novca kojim su Nikolići finansirali svoj građevinski i zadužbinarski poduhvat.

Nabavka novogodišnjih ukrasa

Firma „Keep light“ u avgustu 2017. dobila je posao nabavke praznične rasvete za Beograd od 170 miliona dinara, na tenderu JKP „Javno osvetljenje“, koje je tražilo isključivo ukrase kakve prodaje „Keep light“. Na isti način je ovo preduzeće pobedilo i na tenderu 2016. i dobilo posao vredan 143,9 miliona dinara. Od 2014. do 2017. godine grad Beograd je izdvojio 454,56 miliona dinara za ukrase.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Od 2015. godine do danas u modernizaciju javnog osvetljenja uloženo je oko 120 miliona evra, a većinu poslova dobile su gotovo iste firme i njihovi partneri – njima je u ruke otišlo oko 108 miliona evra. Oni su pobedili na 33 od ukupno 35 tendera za javno-privatno partnerstvo.

Kupovina „škoda“ za policiju

Na platou ispred Palate Srbija obavljena je u septembru 2017. spektakularna primopredaja više od 1.000 patrolnih vozila marke „škoda rapid“. Vlada Republike Srbije je nabavku 710 „škoda rapid“ proglasila tajnom, pa ugovor nije javno dostupan. Dva meseca kasnije, 13. novembra, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije obznanilo je nabavku novih vozila za Upravu kriminalističke policije, ali je javnost i ovog puta ostala uskraćena za detalje o proceduri, od koga su, pod kojim uslovima i po kojoj ceni vozila kupljena.

Privatizacija „Galenike“

Farmaceutska kompanija „Galenika“ prodata je u novembru 2017. luksemburškoj kompaniji. „Elius“ je za privatizaciju „Galenike“ platio 16 miliona evra (za 93,73 odsto ukupnog kapitala) uz obavezu da izmiri dug prema bankama od 25 miliona evra i obavezna ulaganja u iznosu od 5,5 miliona evra.

Foto: N1

Država je neposredno pre prodaje praktično otpisala najveći deo duga.

Fantomska firma ministra Udovičića

Ministarstvo sporta, na čijem je čelu bio Vanja Udovičić, prebacilo je 2018. godine 143 miliona dinara firmi „Evropske univerzitetske igre 2020. Beograd“, koja je osnovana sa falsifikovanim dokumentima i bez odluke Skupštine Univerzitetskog sportskog saveza Srbije.

Vanja Udovicic
Vanja Udovičić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Zbog toga naši sportisti nisu otišli na letnju Univerzijadu 2019. godine, zimsku Univerzijadu su plaćali iz svog džepa, dok je Evropsko sportsko nadmetanje studenata propušteno.

PKB prodat Arapima

„Al Dahra“, kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kupila je u septembru 2018. imovinu PKB korporacije za oko 121 milion evra. Izveštaj o poslovanju „Al Dahre“ za 2018. godinu otkrio je da je ta kompanija samo na osnovu razlike izmedju plaćene i fer vrednosti imovine PKB-a, zaradila 106,3 miliona evra. „Al Dahra“ je kupila oko 16.785 hektara poljoprivrednog zemljišta i to u proseku platila 4.700 evra po hektaru. Zbog izgradnje dela auto-puta od Beograda do Zrenjanina, planirane pre prodaje PKB-a, koji će prolaziti kroz parcele koje je kupila „Al Dahra“, Srbija će za otkup prodatog zemljišta morati da plati i do 20 puta veću cenu od one po kojoj je zemljište prodala „Al Dahri“.

„Telekomova“ kupovina medija

U decembru 2019. državna kompanija „Telekom“ za 190 miliona evra kupila je kablovskog operatera „Kopernikus“, čiji je vlasnik brat funkcionera naprednjaka. Čudnom koincidencijom, ili vezanom trgovinom, „Kopernikus“ je, mesec dana kasnije, za 180 miliona evra kupio televizije Prva i 02, kao i sajt B92.

Kupovina „Kurira“

„Telekom“ je uložio i 38 miliona evra u razvoj kompanije „Wireless media“ Igora Žeželja. Tri meseca kasnije, Žeželjeva firma kupila je „Adria media group“, u okviru koje se nalaze tabloid „Kurir“, 12 portala i još 14 štampanih izdanja.

Foto: N1

Finansijski izveštaji „Telekoma“, nekada najprofitabilnije državne kompanije, pokazuju da je u 2020. godini „Telekomov“ neto dug narastao na čak 1,6 milijardi evra.

Nabavka respiratora

RFZO je u julu 2020. informacije o nabavci respiratora i druge opreme tokom kovid-krize proglasio strogo poverljivim. Građani su od predsednika Vučića čuli cifru od 2.000 respiratora, da se prosečna cena kretala između 18.000 i 35.000 evra, da je išla i do 50.000, da smo neke dobili na poklon, da smo deo preuzeli, da drugi deo stoji po magacinima u drugim državama (on će sesti u avion, lično ih utovariti i doneti u Srbiju), a deo ćemo vratiti, jer nam nije potreban.

FOTO TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“/ nr

Tačan broj kupljenih respiratora se ne zna, kao ni njihova cena, ali je poznato da maksimalan broj pacijenata s koronavirusom koji se nalaze na respiratorima ni u jednom danu nije prešao 245.

Kupovina džipova za „Oko sokolovo“

Javna nabavka beogradskog „Parking servisa“ za kupovinu džipova „range rover“ raspisana je u julu 2020. tako da posao dobije firma „British Motors“, čiji je vlasnik Ostoja Mijailović, član Glavnog odbora SNS. Za potrebe uvođenja sistema elektronske kontrole, pod nazivom „Oko skolovo“, koji treba da stane na put nepropisnom parkiranju, kupljeno je 18 vozila, od kojih je svako koštalo 29.000 evra, plus 4.000 za nadogradnju.

Prodaja Tanjuga

Preduzeće „Tačno“, u vlasništvu „Minacord Media“ i RTV Pančevo, u decembru 2020. godine platilo je 628.000 evra prava na desetogodišnje korišćenje Tanjugovih imovinskih prava. Osnivači firme „Tačno“ su RTV Pančevo sa 60 odsto kapitala (uz osnivački ulog od 600 dinara), i „Minacord Media“ s 40 odsto kapitala (s ulogom od 400 dinara), dok su zakonski zastupnici „Minacord Media“ pop pevač Željko Joksimović i nekadašnja direktorka TV Prva Manja Grčić. Njih dvoje su ranije osnovali tri televizije – K1, TV Doktor i Kazbuka.

Foto: N1, Pritnscreen, Arhiva

Preduzeće „Tačno d. o. o.“ osnovano je istog dana kada je u beogradskom tabloidu objavljen konkurs za privatizaciju Tanjuga.

Rekonstrukcija četiri bulevara

Rekonstrukcija dorćolskih ulica: Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana, trajala je skoro dve godine. Rekonstrukcija je počela polovinom 2019, trebalo je da traje 200 dana, a onda je usledilo pomeranje rokova. Prvo se govorilo o kraju 2019. zatim o junu 2020. pa o septembru, oktobru, novembru, decembru 2020, januaru 2021…

U maju 2021. gradske vlasti su proglasile radove završenim.
Predviđeni posao nije završen, preostalo je uređenje skvera na uglu Palmotićeve i Hilandarske ulice, uklanjanje ostataka polomljenih kocaka, armature, raznog građevinskog materijala, popravka pločnika i trotoara, koji su oštećeni na mnogim mestima.

„Milenijum tim“ kupio Institut za vode

Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ prodat je u decembru 2021. konzorcijumu kojeg čine sedmorica direktora iz Instituta i „Milenijum tim“, kompanija koja od države godinama dobija mnogobrojne unosne poslove – od gasifikacije, preko izgradnje Beograda na vodi, stanova za bezbednjake, do kupovine banja. Vlasnici ove kompanije, bliske Srpskoj naprednoj stranci, jesu Ivan Bošnjak i Stojan Vujko.

Milenijum tim i Jaroslav Černi Foto: Nova.rs

Tri meseca kasnije, 28. februara 2022., Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije ocenio je da prodaju Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ treba poništiti, jer je „neosnovana, neargumentovana, protivzakonita i suprotna opštem interesu“.

Miroslav Aleksić potpredsednik Narodne stranke i treći na parlamentarnoj listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije kaže da je Bogdan Bogdanović rekao ono što svi znaju o čemu se već godinama šapuće.

„On je rekao to naglas. I bilo bi normalno da je već u tužilaštvu. Ja to ne znam danas“, kaže Aleksić i dodaje:

„Velko Belivuk zvani Velja Nevolja koji je bio član Srpske napredne stranke, pomenuo je svoje prijateljstvo u iskazu t.j preko Aleksandra Gligorijevića zvanog Puki sa Danilom Vučićem, Andrejem Vučićem, Dijanom Hrkalović, Nebojšom Stefanovićem. To su ljudi koji se dovode u vezu. Imajući u vidu da institucije u Srbiji ne postoje, ja sumnjam da će se neko ovom tematikom baviti. Posle 3. aprila obećavam da ćemo se baviti“.

Aleksić je rekao da je Aleksandar Vučić generator kriminala u Srbiji, da je nedopustivo da pored predsednika Vučića sedi Milan Radoičić na sastanku državnog rukovodstva.

BONUS VIDEO: Sve veze Veljka Belivuka i Aleksandra Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar