Lutovac šapić

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac koji je, uoči međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, gostovao jutros na RTS zajedno sa potpredsednikom Srpske napredne stranke Aleksandrom Šapićem, izjavio je da nema uslova za slobodne izbore i da od sutrašnjeg razgovora očekuje da se "stvari najzad pomere u pravom pravcu".

„Ključno pitanje je zašto mi pregovaramo, zbog čega smo tu. Zbog toga što nemamo slobodne i poštene izbore, jer da ih imamo ne bismo imali o čemu da razgovaramo. Drugo pitanje je zašto nema uslova za slobodne i poštene izbore. Nema ih zato što građani nisu informisani, nema ih zato što su pod pritiskom, nema ih zato što izborni proces nije demokratski, zato što postoje mnoge neregularne stvari u tom procesu“, rekao je Lutovac.

Da se čuje glas…

Dodao je da je tema razgovora kako da se omogući da građani slobodno i bez pritisaka izađu na izbore i da glasaju.

„Trebalo bi omogućiti, kao što je u drugim uređenim demokratskim državama, da se čuje glas, ne samo opozicije, nego da se čuje glas svih koji imaju nešto da zamere ovoj vlasti i kritičku misao“, naveo je Lutovac i istakao da je mnogo afera otvoreno o kojima se ne govori na javnom servisu.

Istakao je da bi sve vreme svi građani trebalo da imaju dostupnost svim važnim informacijama u Srbiji.

Šapić: Opšta mesta

Šapić je rekao da su predlozi opozicije o izbornim uslovima „opšta mesta“ i pozvao ih da predlože konkretne stvari i da bi on prihvatio konkretne predloge koje bi opozicija stavila na sto.

Lutovac je odgovorio da postoje vrlo konkretne stvari, u vidu pritisaka za posao i potrebe za obezbeđivanjem sigurnih glasova, što je, kako je naveo, dokumentovano tokom lokalnih izbora u Lučanima 2018. godine, kao i da bi bojkot izbora bio ubedljiviji da ljudi nisu imali strah od neizlaska na glasanje.

Šapić je istakao da je pritisaka bilo uvek, kao i da ne postoji nijedan drugi način da se neko natera na glasanje osim da izađe na izbore.

O Bilčiku i Vučiću

Zoran Lutovac je naveo, komentarišući izjavu Vladimira Bilčika da očekuje da se proevropske partije obavežu da će izaći na izbore, da od njega očekuje da se ponaša u skladu sa institucijom koju predstavlja.

Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:N1

„Institucija koju on predstavlja kaže da ovde nema slobodnih i poštenih izbora, da nema slobode medija i on kao zastupnik svoje institucije, kada se izbori za to što njegove institucije zahtevaju od Srbije, onda će svi izaći na izbore“, rekao je Lutovac.

Govoreći o državnoj politici, Lutovac je naveo da Aleksandar Vučić ne vodi državnu politiku, već da vodi svoju politiku koja nema veze sa državom i koja nema veze sa procedurama.

„Ta politika koja nije utvrđena u parlamentu, ni sa kim se nije konsultovao i onda želi naknadno da pridobije neki legitimitet za sve što je prethodno vreme radio potpuno bez ikakvog mandata“, izjavio je Lutovac i dodao da je Vučić tvrdio da vodi određenu politiku i da je za kompromis, ali da ne kaže šta je kompromis.

Foto: Printscreen/Tanjug

Naglasio je da će se, ako se ne steknu izbori za slobodne i poštene izbore, steći uslovi za građansku neposlušnost i pobunu.

Odgovarajući na pitanje o tome zbog čega SNS razgovara sa drugim partijama, kada ima parlamenarnu većinu, Šapić je naveo da je logično i prirodno da se čuje mišljenje onih koji se ne slažu u mnogim stvarima.

Mislim da je došlo vreme da Srbija zauzme jedinstvenu politiku što se tiče nekih vitalnih i ključnih nacionalnih interesa i da pri donošenju odluka o tome ne bi smele da stanu unutarstranačka politika i različitosti o nekim drugim stvarima, istakao je Šapić.

On se pozvao na izreku „rđavoj stvari svašta smeta“ i dodao da opoziciji ništa ne odgovara – ni Evropska unija, ni vlast, kao i da bi trebalo da se dogovore šta da ponude građanima koji ne podržavaju aktuelnu vlast i da je dobro da postoji opozicija koja će da ponudi alternativu, dok oni imaju samo opšta mesta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar