Nebojsa Stefanovic
Nebojša Stefanović Foto:BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula

Izjavom da je njegov odnos sa Vučićem dobar i „samo naš“ – Nebojša Stefanović je odgovorio na vest o raspisivanju izbora unutar Srpske napredne stranke, predupredio spekulacije o tome kakva će biti njegova pozicija i odnosi sa predsednikom Vučićem, ali i ostavio prostora za formiranje sopstvene stranke.

Ovako izvori Danasa gledaju na najnoviju pisanu izjavu ministra odbrane o trenutnim realicijama između njega i šefa države.

Pročitajte još...

Stefanović je u izjavi, koju je prenelo ministarstvo odbrane, naveo da su neki „u poslednje vreme posebno ‘zabrinuti’ za moj odnos sa Aleksandrom Vučićem, te mogu samo da im poručim da je moj odnos sa predsednikom Vučićem samo naš – moj i njegov, i svakako ga neće uređivati ni tajkuni, ni kvazipolitičari, niti njihove novine“.

Ova izjava Stefanovića usledila je nekoliko sati nakon što je Darko Glišić, funkcioner SNS, najavio da će od 1. septembra početi sprovođenje dugo najavljivanih unutarstranačkih izbora.

Kako Danas saznaje nezvanično od izvora bliskih vladajućoj stranci, najava Glišića je navela Stefanovića da pokuša da osigura svoju poziciju, ali i da pruži nadu ljudima koji su bliski njemu a koji bi mogli da izgube funkcije na predstojećim izborima u SNS.

„Komunikacija između Vučića i Stefanovića nikad nije bila slabija, ali on na ovaj način šalje poruku i javnosti i nekom budućem članstvu na koje želi da računa jer Stefanović još uvek nije doneo odluku da li će da pravi stranku“, navode izvori Danasa.

Sagovornici Danasa iz političkog vrha podsećaju da počinje biranje mesnih odbora koji će birati opštinske odbore, zatim se saziva kongres odnosno Skupština SNS gde će biti izabrani predsednici i potpredsednici stranke.

„Veliko je pitanje da li će ti organi biti očišćeni od Stefanovićevih ljudi. Zato on izlazi sa ovom izjavom i primenjuje taktiku „uspavljivanja“, da bi sprečio dalje priče o svojoj poziciji. Možda će čekati da ga isključe iz stranke, a možda već počinje sa pripremama za formiranje sopstvene političke organizacije, to će zavisiti od mnoštva okolnosti, ali ovo je priprema terena, navode upućeni u prilike oko SNS.

 

Krešimir Macan, stručnjak za kriznu komunikaciju iz Hrvatske, kaže za Danas da je Stefanović ovime pokušao da spreči dalje spekulacije o odnosu njega i Vučića te da obojica žele da zatvore tu priču.

„Na ovaj način Stefanović pametno izbjegava da se otvori bilo kakva priča o njegovu statusu i odnosu s Vučićem, što je obojici nepotrebno u ovom trenutku. Sezona je kiselih krastavaca, uspješno je presjekao jednu moguću temu koja se danima ne bi skidala s naslovnica“, navodi Macan.

Da podsetimo, Nebojša Stefanović je podneo ostavku na mesto predsednika beogradskog odbora SNS u maju ove godine nakon što su se odbori širom Srbije izjasnili da žele njegovu smenu. Ipak, on je i posle toga ostao član predsedništva SNS, ministar u Vladi i potpredsednik Vlade. Nakon njegove stranačke smene, u julu ove godine na mesto poverenice beogradskog odbora SNS izabrana je Ana Brnabić, premijerka Srbije i članica SNS tek od oktobra 2019.

U međuvremenu se spekulisalo i da bi Stefanović želeo da dobije ambasadorsko mesto u nekoj od zapadnih zemalja, nakon što bude prestao njegov mandat u Vladi, što će biti najdalje do sledećih paralementarnih izbora. Ovo nije isključeno čak i ako Stefanović osnuje svoju stranku jer upućeni smatraju da bi Stefanović upravo preko te stranke mogao da vrši pritisak na Vučića da mu obezbedi adekvatnu poziciju.

BONUS VIDEO: Vučić o Belivuku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare