Ivica Dačić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je potpredsednik Narodne skupštine i predsednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić uradio mnogo na otklanjanju podela u društvu.

Na komemorativnom skupu u Skupštini Srbije, Dacicć je rekao da je prerani odlazak Muamera Zukorlića ostavio veliku prazniku u svakome, a naročito u parlamentu i društvenom životu.

“Dužnost da se u ime skupštine oprostim od njega je samim tim teža, jer sam kao svi vi planirao da sa njim sarađujem još mnogo godina i da uradimo mnogo više nego do sada, a uradili smo mnogo”, rekao je Dačić.

On je dodao da je Zukorlić bio sledbenik Božije reči, navodeći da je to bio njegov životni moto i poziv, kao i da je bio rođeni predvodnik, čovek sa energijom i vizijom boljeg i humanijeg društva.

Kako je rekao, Zukorlić, nije morao, ali je iskoračio i posvetio se politici u najsvetijem i najplemenitijem vidu.

“Kada je postao poslanik, u parlamentarni život je doneo snažan glas koji je podsećao zašto smo tu – da učinimo društvo boljim i pravednijim, a da sve to radimo misleći na svakog našeg građanina”, rekao je Dačić.

Dacić je istakao i da je Zukorlić spojio najplemenitije ciljeve vere sa odlukama koje su se donosile, navodeći da je to bila njegova misija, ali i žrtva.

“Prihvatio je tu odgovornost da radi za dobrobit drugih”, rekao je Dačić.

Prema Dačićevim rečima, Zukorlić je dobro znao koliko su razlike i podele naškodile našem narodu i uložio je ogoran trud da se te podele otklone.

“Mnogo je uradio za Bošnjake koje je voleo i štitio, ali je jednaku volju ulagao i u izgradnju odnosa Bošnjaka i Srba”, rekao je Dačić i podsetio da je bio i u Odboru za obrazovanje, jer je znao da tu može najviše da učini da se u temelj društva vrati poštovanje prema drugome, ali i znanju i nauci.

On se bavio politikom, ali politikom u njenom antičkom značenju, u korist građana i zajednice, rekao je Dačić i dodao da je o tome govorila i njegova poslednja knjiga “Etika” koju je poklonio svim poslanicima.

Dačić je zahvalio Zukorliću, jer je imao snagu i veru da se bori za druge, ističući da njegov prerani odlazak ostavlja orgomnu prazniku, ali i dubok trag koji će se pamtiti.

On je još jednom izrazio najdublje saučešće porodici i prijateljima.

“Naša je obaveza da zajedno sa ljudima koji će nastaviti da vode njegovu stranku realizujemo ideje, ideje zajedničkog života i dobrih odnosa između srpskog naroda i Bošnjaka, naše braće”, rekao je Dačić.

BONUS VIDEO: Sahrana Muamera Zukorlića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar