Na gradskom trgu u Novom Pazaru upravo je doneto telo premunlog Muamer efendije Zukorlića, bivšeg muftije Sandžačkog, narodnog poslanika i predsednika Stranke Pravde i Pomirenja i jednog od najvećih Bošnjačkih lidera današnjice.

Na gradskom trgu okupljeno je više hiljada građana koji žele da upute dovu ( molitvu ) za preminulog muftiju Zukorlića, a među njima su i bivši Reis-ulema IZ Bosne i Hercegovine Mustafa efendija Cerić i sadašnji Reis-ulema Husein efendija.

Podsećamo, poslanik Muamer Zukorlić preminuo je iznenada juče u Novom Pazaru, u 51. godini.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Zukorlić je Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, opština Tutin, a Medresu “Gazi Husrev-beg” u Sarajevu, nakon čega odlazi na odsluženje vojnog roka. Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini (Alžir), a završava 1993. godine, da bi od nove školske godine postao profesor Medrese u Novom Pazaru. Apsolvirao je na postdiplomskim studijama u Libanu.

Za prvog predsednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka biran je iste godine njegovim osnivanjem, da bi na toj funkciji bio do početka 2016, kada zbog ulaska u politiku najpre zamrzava funkciju, a potom se i povlači sa nje. Uporedo sa funkcijom predsednika Mešihata bio je i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i predsednik Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru.

U njegovoj biografiji na sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji navodi se da je „vrsni poznavalac arapskog jezika i odlikuje se visokim organizacionim sposobnostima, opštom pismenošću i misionarskim afinitetima“.

Novi Pazar je proglasio Dan žalosti zbog smrti Zukorlića.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare