Foto: privatna arhiva

Od izbijanja koronavirusa ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obišao je četiri zemlje, među kojima i Kinu, koja je u tom trenutku bila epicentar epidemije. Dačić, koji je danas u Skoplju, za portal Nova.rs navodi da već šest godina obilazi svet, te da je bilo velikih rizika od ebole, malarije, boginja, pa čak i kolere.

Uprkos preporuci nadležnih srpskih institucija građanima Srbije da ne putuju u Kinu, u kojoj je zabeležen najveći broj zaraženih i umrlih od koronavirusa, šef diplomatije Ivica Dačić je krajem februara boravio u dvodnevnoj poseti Pekingu.

Potom je otputovao u Sijera Leone, državu koja je u trenutku njegove posete povukla priznanje Kosova, da bi ubrzo nakon toga otišao u Kazanj, gde je predvodio delegaciju Srbije na zasedanje srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

U međuvremenu, pojavili su se i prvi obloleli od korona virusa u regionu, a Dačić je otišao u Skoplje, u trenutku kada je u Makedoniji zaraženo sedam osoba.

Na pitanje portala Nova.rs kakve je mere zaštite preduzeo na tim putovanjima, Dačić kaže da je u Kini nosio masku, dok su u ostalim zemljama organizovani pregledi pre samog ulaska.

Bio sam u Sijera Leone, a tamo je ebola. Šta ću, takav je posao“, navodi on.

Upitan da li se plaši virusa, Dačić kaže da već godinama putuje po svetu, da do sada nije imao problema, te da se ne plaši koronavirusa, ali da preduzima mere predostrožnosti i da se testira posle svakog putovanja.

Već šest godina obilazim svet u okviru borbe za povlačenje priznanja Kosova. Tu je bilo velikih rizika – ebola, malarija, boginje, čak i kolera. Testiram se posle svakog putovanja“, ističe ministar spoljnih poslova.

Od decembra 2019. do marta 2020. od koronavirusa umrlo je više od 4.000 ljudi. Epidemija je prvo potpuno blokirala život u Kini, a sada i u Italiji, u kojoj je COVID-19 odneo 463 života, a samo u jednom danu njih 97. U Srbiji su do sada registrovana četiri slučaja obolelih.