Ivica Dačić Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne zna za oglas ruske paravojne grupe "Vagner" za prijavu dobrovoljaca koji je objavljen na srpskom servisu Raša tudej i dodao da Srbija kažnjava sve koji učestvuju u ratnim dejstvima u inostranstvu.

„Ja ne znam stvarno o čemu se radi, ali postoje jasni zakoni koji definišu da Srbija ne dozvoljava učešće i kažnjava sve one koji učestvuju u ratnim dejstvima van teritorije Srbije“, rekao je ministar i dodao da to važi za sve strane „bilo da je reč o Rusiji, Ukrajini ili Islamskoj državi“.

Privatna vojna kompanija „Vagner“ ruskog biznismena Jevgenija Prigožina objavila je oglas za dobrovoljce, preneo je 5. januara portal RT Balkan.rs. Sudeći po oglasu koji kruži mrežom Telegram, ali i zvaničnom oglasu na sajtu shvk-vagner.ru, uslova je malo, preneo je taj portal. Zainteresovanima se, kako je navedeno, na samom početku jasno stavlja do znanja da će svi koji se sada prijave biti poslati direktno u zonu specijalne vojne operacije, iako je kompanija aktivna i u drugim delovima sveta.

Zakonom koji sankcioniše odlazak državljana Srbije na inostrana ratišta početkom 2015. prdviđene su kazne za pojedinačan i grupni odlazak i za one koji „vrbuju ili podstiču“ druge da odu na strana ratišta.

„Napad u Sarajevu posledica stvaranja antisrpske atmosfere“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas u Beogradu da je subotnji napad na državljane Srbije u Sarajevu „posledica stvaranja antisrpske atmosfere i kampanje koja se kontinuirano vodi svih ovih godina u mnogim zemljama u regionu“.

„Moramo da budemo odgovorni za javnu reč koja neće podsticati sukobe, zato je važno da svi vode računa o tome da ne stvaraju antisrpsku atmosferu i da svi osude to što se dešava kako oni koji su počinioci tih zločina ne bi živeli u uverenju da su uradili nešto što je u skladu sa atmosferom koja se stvara u društvu – u tome je najveći problem“, rekao je Dačić.

Ako se u društvu – objasnio je – stvori atmosfera da je logično da dođe do napada na Srbe, to je pokazatelj da u takvom sistemu „nešto duboko nije zdravo“.

U hotelu u sarajevskom naselju Ilidža grupa huligana u subotu je napala roditelje dečaka iz Beograda, koji su učestvovali na međunarodnom fudbalskom turniru. Deset osoba je privedeno, a napad su oštro osudili gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i zvaničnici Republike Srpske.

U drugom incidentu, grupa učesnika turnira iz Splita je uzvikivala ;“Ubij, ubij Srbina“, te je splitskom klubu kojeg su time podržavali, zabranjeno učešće na turniru.

BONUS VIDEO: Kako se u Sarajevu umesto golova brojala nacionalna netrpeljivost?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare