Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je u toku pripremna faza za međustranački dijalog i ocenio da se evroparlamentarcima ne žuri, jer, kako je rekao, oni žele da razgovaraju sa svima posle čega će biti napravljena dinamika, spisak tema i lista učesnika.

Navodeći da je razgovor između njega i predsednika Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvida Mekalistera označen kao početak druge faze dijaloga, Dačić je naveo da je on predložio neke termine i rokove za dijalog, i to od 15. do 19. marta, ali su, kaže, evroparlamentarci rekli da treba još sačekati.

Dačić je gostujući na K1 televiziji precizirao da evroparlamentarci žele da razgovaraju i sa parlamentarnim i sa vanparlamentarnim strankama, kao i sa Vladom Srbije.

„Svaka stranka će da iznese šta ima na pripremnim sastancima, ali moj savet je da sve bude konkretno, da se vidi šta je relano, šta može da se uradi na poboljsanju izbornih uslova“, rekao je Dačić.

Ponovio je da dijalog ne vodi Evropski parlament već Narodna skupština i da samim tim neće niko sa strane određivati učesnike, te ocenio da se stiče utisak da je evroparlamentarcima bitno da učestvuje samo nekoliko stranaka koje nisu u parlamentu.

Dačić je kazao da se na njegov poziv do sada odazvalo pet-šest stranaka koje su dostavile Narodnoj skupštini svoje platforme, među kojima su i manjinske, a koje imaju neka svoja pitanja koja se tiču izbora.

S druge strane, objašnjavajući ko su „razmažena deca“ u opoziciji, rekao je da nije dobio nijednu platformu tazkovanih „bojkot stranaka“.

„Kome su ih slali i čemu služe te platforme? Možda su ih poslali predstavnicima Evropskog parlamenta? Kad kažem razmažena deca, to izgleda kao kad se neko žali mami i tati, pa oni treba da idu da prebiju nekog…Govorim sa aspekta da je to unutrašnja politička stvar naše zemlje i da niko ne sme da ponižava naše institucije“, rekao je Dačić.

Dačić je objasnio da je ponižavanje institucija situacija kada neko kaže da nema šta sa vama da razgovara, pa platformu daje EP, a onda očekuju da će evropske institucije nametnuti vlastima u Srbiji šta treba da radi.

U tom smislu ocenjuje da neće svi biti zadovoljni dijalogom jer su, kako primećuje, očekivanja pojedinih stranaka, posebno tzv.bojkot opozicije, zasnovana na tome da će se žaliti evropskim institucijama, a da će onda oni narediti Srbiji šta treba da se uradi.

„To neće tako izgledati, dijalog podrazumeva da sednemo da razgovaramoo konkretnim pitanjima, a ne da neko donese iz Brisela šta smatra da će pomoći pojedinim strankama“, rekao je Dačić i naglasio da je potreban objektivan pristup.

On je naveo da u izveštaju Bilčika, koji će Evropski parlament usvojiti krajem marta, ima materijalnih grešaka, i dodao da će Skupština Srbije razmotriti taj izveštaj .

„Donećemo stavove o nekim stavovima EP, mi smo slobodna država, niko nam neće određivati kakvu politiku ćemo da vodimo, ako postoje konkretne primedbe, treba da razgovaramo o tome“, rekao je Dačić.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar