Ivica Dačić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Predlog za promenu Ustava Srbije, koji je podnela Vlada, može da bude podložan promenama - koje bi bile dogovorene sa predstavnicima struke i bile pozitivno ocenjene od strane Venecijanske komisije.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Korisno je ukoliko se Društvo sudija i Udruženja tužilaca rasprave dobro sa ministarkom pravde (Majom Popović) i sa našim odborom za ustavna pitanja, da se vidi da nije ideja da se bilo šta loše uradi, već da se izađe u susret primedbama koje postoje – da se dalje radi o nezavisnosti pravosuđa“, rekao je Dačić za Radio-televiziju Vojvodine (RTV).

Govoreći o primedbama da trenutni saziv parlamenta nije legitiman za donošenje promena Ustava Srbije, predsednik Skupštine je kazao da je saziv Skupštine izabran na izborima i da samim tim -jeste legitiman.

„Zašto EU traži od nas da promenimo Ustav“, upitao je Dačić i naveo da se „oni koji se protive promeni Ustava“ kunu svaki dan u EU.

Dačić je naveo da on nastoji da vrati suštinu u raspravu u parlamentu, kako bi građanima bila jasna suština ustavnih promena, da bi na referendumu mogli da se izjasne.

On je dodao da se promena Ustava odnosi isključivo na promene u oblasti pravosuđa i da se treba držati suštine, navodeći da Evropska unija u svakom izveštaju kritikuje napredak Srbije u oblasti pravosuđa.

„Skupština Srbije će raditi nešto samo ukoliko je to iskorak u našim reformama, a ako nije dogovoreno sa strukom, sa predstavnicima evropskih institucija koje su to postavljale kao neki kriterijum, nema razloga da to radimo niti ćemo raditi“, izjavio je predsednik Narodne skupštine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar