Ivica Dačić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao je danas predstavnike opozicije, bez obzira na "kolosek" u kojem su učestvovali u međustranačkom dijalogu, da predlože predstavnike u privremeno nadzorno telo za praćenje medija, navodeći da ga je potrebno što pre formirati.

On je, posle onlajn razgovora sa evroparlamentarcima, koji su kao fascilitatori učestvovali u međustranačkom dijalogu, rekao da ih je obavestio o aktivnostima državnih organa preuzetim da se realizuju dogovoreni predlozi za unapređenje izbornih uslova.

„Državni organi će ispuniti sve što je dogovoreno i šta su tražili evroparlamentarci“, rekao je Dačić novinarima u holu Skupštine Srbije.

Govoreći o ispunjavanju dogovorenog, on je rekao da će predloge opozicije za članove u privremeno nadzorno tela za prećenje medija zajedno sa evroparlamentarcima dostaviti Ministarstvu kulture.

On je pozvao Stranku slobode i pravde kao i Narodnu stranku da daju svoje predloge iako su rekli da u tome neće učestvovati.

Takođe je rekao da će se menjati Zakon o izboru narodnih poslanika radi proširenja Republičke izborne komisije predstavnicima stranaka koje nisu učestvovale na izborima.

„Usvajanjem 16 mera za unapređenje izbornih uslova vlast je napravila veliki iskorak, izbili smo im svaki alibi da eventualno bojkotuju izbore“, rekao je Dačić.

On je rekao i da bi do kraja sedmice trebalo da se održi međustrački dijalog bez učešča evroparlamentaraca u kojem će učestvovati i predsednik države i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Govoreći o promeni Ustava, on je naveo da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje o amandmanima, tako da je ostalo da skupštinski Odbor usvoji konačan test promene Ustava i pošalje ga Skupštini na usvajanje.

On je rekao da je potrebno promeniti i Zakon o referendumu, „što je trebalo učiniti još pre 15 godina kada je donet sadašnji Ustav“.

Objašnjavajući proceduru promene Ustava, on je podsetio da je to neophodno okončati u mandatu sadašnje Skupštine, jer se zakoni i drugi akti nikad ne prenose na njen novi savez.

„To znači da procedura izmena Ustava treba da se završi pre raspisivanje izbora i raspuštanja Skupštine“, rekao je Dačić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare