Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas na 55. zasedanju Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava da Srbija očekuje odlučnije delovanje međunarodne zajednice prema diskriminaciji i kršenju osnovnih ljudskih prava nad Srbima na Kosovu.

„Na teritoriji naše južne Pokrajine ugrožen je opstanak jednog naroda na njegovim vekovnim ognjištima. Zbog toga nikoga ne treba da čudi činjenica da je u ovakvim uslovima, povratak na KiM za više od 200.000 lica, koja su duže od 25 godina u internom raseljenju, nezamisliv, kao i da je više od 14 odsto preostalih Srba napustilo prostor KiM i to samo u proteklih godinu dana“, izjavio je on.

Dačić je dodao da je Srbija duboko uverena u značaj multilateralizma i dijalog, kao najbolji način rešavanja brojnih izazova sa kojima se čovečanstvo suočava, i u sistem međunarodnog prava zasnovan na Povelji UN, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Srbija je u prethodnoj godini učinila dodatne korake kojim su unapređeni njeni kapaciteti za realizaciju nacionalnih ciljeva u pogledu jačanja vladavine prava u domenu ljudskih prava. Ovo se posebno odnosi na pitanja položaja izbeglica, prava dece i prava osoba sa invaliditetom, kao i na iskorenjivanja rasne i verske diskriminacije i podsticanja na nasilje s tim u vezi“, kazao je ministar spoljnih poslova.

On je dodao i da je započeta izrada Strategije za praćenje i unapređenje ljudskih prava, koja za polaznu ;osnovu ima preporuke UN mehanizama i da se uskoro očekuje usvajanje nove Strategije za rešavanje pitanja izbeglica i interno raseljenih lica, za period od 2024. do 2030. godine.

„Srbija je snažno posvećena zaštiti i promociji ljudskih prava, kao jednom od temelja našeg društva, opredeljenog da živi u atmosferi tolerancije i solidarnosti. Nažalost, svet danas obiluje primerima kršenja osnovnih ljudskih prava“, kazao je Dačić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare