Ivica Dačić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić ocenio je danas da niko ne vrši pritisak na zemlje regiona i Prištinu da usvoje Rezoluciju o Srebrenici, već da je to njihovo dodvoravanje i stvaranje atmosfere da Srbija jedina ne osuđuje genocid.

Dačić je za K1 kazao da Srbija nikada nije opravdavala zločine koji su se desili, ali da se ne sme stvarati situacija u kojoj se osuđuju samo jedni zločini, ali ne i zločini koji su počinjeni nad srpskim narodom.

„Ako neko želi da bude pravedan, onda mora da osudi sve zločine“, poručio je Dačić.

Na pitanje da li je tekst Rezolucije o Srebrenici u Prištini isti onaj koji je usvojen u Podgorici, Dačić kaže da nije video tekst, ali da pretpostavlja da je reč o „jednom istom klišeu“.

„Mislim da već dugi niz godina niko ne izmišlja neke reči koje bi bile specifične, nego se širom sveta usvajaju različite rezolucije koje se svode na jedno – da se osuđuje genocid i to ne bi trebalo ništa da nas iznenađuje“, rekao je Dačić.

Podseća da je Crna Gora usvojila Rezoluciju o Srebrenici 2011. godine kojom je osudila zločin, međutim, kaže, verovatno ta rezolucija nije odgovarala, jer se nije spominjao „genocid“.

Dačić navodi da je Srbija ranije pozvala sve parlamente drugih zemalja da osude sve zločine i dodao da to niko do sada nije uradio.

Upitao je šta bi se dogodilo ukoliko bi Srbija usvojila rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i da li bi Hrvatska to shvatila da je upereno protiv njenog naroda.

„Žalosna je situacija da zločin nad Srbima nije vest i ne zaslužuje pažnju“, rekao je Dačić.

Dodao da su tim rezolucijama oči ponovo uprte u prošlost, a sa takvim pogledom, ištiče, region ne može daleko da dogura.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar