Ivica Dačić Foto: TvPink

Šef srspke diplomatije Ivica Dačić izjavio je večeras, komentarišući to što je ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko napustio kongres SPS zbog video poruke opozicionog grčkog političara Aleksisa Ciprasa, da ''ne želimo nikoga da cenzurišemo'', ali i da Srbija neće narušiti prijateljstvo sa Rusijom i Kinom.

Dačić je istovremeno naglasio da Srbija neće odustati od svoje principijelne politike i da mora da vodi računa o svom evropskom putu.

“Mi ne želimo da cenzurišemo one koji dolaze ili razgovaraju sa nama, to nije naš politički stav“, rekao je Dačić za TV Pink i dodao da u Srbiju dolaze razni strani zvaničnici i da Srbija ne može da se bavi time šta će oni da kažu.

On je naveo da se u subotu desila, kako je rekao, neprijatnost, na kongresu SPS.

„Sve naše stranke imaju partnere u Evropi, a problem je u tome što je danas u Evropi narativ o Rusiji takav, kao što je juče govorio gospodin Cipras, da je reč o protivpravnoj invaziji i tako dalje. Tu je ruski ambasador odreagovao i izašao, to mu se nije dopalo“, rekao je Dačić.

“Šta ja da radim, da kažem da neću više ni sa kim iz Evrope da razgovaram, da se Rusija ne bi naljutila? To nije realno, to nije u našem interesu“, dodao je ministar.

Komentarišući to što je bivši poslanik SNS i direktor Evroatlantskog saveta Srbije Dragan Šormaz u autorskom tekstu za Medija centar bez dokaza izneo tvrdnje da je u Srbiju došla ruska paramilitarna organizacija Vagner, i na konstataciju novinarke da je to pokušaj da se Srbija uvuče u rat u kojem ne želi da učestvuje, Dačić je rekao da Srbija nije deo problema koji je nastao zbog rata u Ukrajini, ali da svakodnevno trpi razne pritiske i uticaje.

Povodom toga što je nevladina organizacija Slobodarski savez slobodne Srbije Grupa Oktobar objavila spisak navodnih agenata ruskog predsednika Vladimira Putina u Srbiji, Dačić je rekao da je reč o politizaciji i paušalnim ocenama da svako ko se zalaže za neke druge političke opcije pripada nekoj stranoj agenturi.

Politika Srbije, kako je rekao, je da vodi računa o nacionalnim i državnim interesima, bude principijelna, da ne bude deo problema i da zadrži prijateljske odnose s Rusijom i Kinom.

“A sa druge strane, ni Zapad, a ponekad ni Rusija nisu zadovoljni što nismo u potpunosti njihovi eksponenti“, rekao je Dačić.

***

BONUS VIDEO: Rat u Ukrajini nije promenio javno mnjenje. Srbi u Rusiji vide najvećeg prijatelja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar