SPS Kongres Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Puno bure podigla je odluka ruskog ambasadora Bocan Harčenka da napusti kongres SPS, zbog video poruke bivšeg premijera Grčke Aleksisa Ciprasa. Na društvenim mrežama pojavio se i snimak sa kongresa na kojem se čuje zbog čega je ambasador napustio salu.

Cipras je poslao video snimak u kojem je praktično na samom početku rekao da je nezakonita invazija Rusije na Ukrajinu uzrokovala stotine mrtvih.

„Želeo bih da pozdravim prijatelja Ivicu Dačića, srećno. Danas više nego ikada, rat se rasplamsao u Evropi nezakonitom invazijom Rusije na Ukrajinu i uzrokovao je stotine mrtvih i milione izbeglica. Danas, kada se energetska i ekonomska kriza pogoršava, kada se šire nejednakosti, gde ekstremna desnica vlada Evropom, sve progresivne snage treba da se ujedine svoje glasove i povedu zajedničku borbu“, naveo je Cipras i dodao:

„Pre svega borbu za mir, da prestane nezakonita ruska invazija i da se svi vratimo diplomatiji. Moramo da se borimo za mirno razrešenje krize svugde po osnovi zajedničko prihvatljivih rešenja poštujući međunarodno pravo, bez jednostranih akcija, bez dvostrukih standarda. Samo kroz diplomatiju, što se naravno odnosi i na temu Kosova. Na ovoj osnovi, moramo da se borimo i za evropsku perspektivu Srbije“, zaključio je Cipras.

Podsetimo, ruski ambasodor Aleksandr Bocan-Harčenko rekao je da je bio prinuđen da na samom početku napusti kongres SPS zbog video poruke „grčkog opozicionara Ciprasa“, prikazane učesnicima.

„Grk je krenuo sa potpuno neosnovanim, lažnim optužbama na račun Rusije, počeo je blatiti moju otadžbinu“, naveo je ambasador.

Bonus video: SPS: Novi početak, a uloge stare?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare