Ivica Dačić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavo je danas da ne postoji prepreka za bilateralne sastanke sa zvaničnicima Hrvatske višeg ranga ali da problemi nastaju kada ta strana počne sa "antisrpskim narativom" i pokušajima da se promene mišljenja Beograda o istorijskim dešavanjima.

Prvi potpredsednik vlade Dačić je u emisiji Pravi ugao izjavio da se odlično razume sa ministrom spoljnih poslova Hrvatske Goranom Grlićem Radmanom , ali da „on misli da je potrebno da prevaspita“ Beograd i da je to ono što sprečava „otopljavanje odnosa“ dve države.

„Ja nisam želeo da govorim stvari koje bi mogle da izazovu probleme. Premijer Hrvatske Andrej Plenković je promašio temu svojim izjavama. Nemoguće je govoriti o agresiji a očekivati da niko ne reaguje iz Srbije, nije realno. Ako se mi stalno vraćamo na to, nećemo moći da ostvarimo napredak u odnosima“, rekao je on.

Dačić je dodao da Srbija nije pokazala slabost time što je „pružila ruku za dogovore“ i da je sastanak u Zagrebu pozitivna stvar iako nije bilo sastanaka na bilateralnom nivou.

„Ako mi želimo da postignemo u odnosima nešto ozbiljno, ne smemo da imamo ambicije da disciplinujemo ili menjamo nečije mišljenje o istorijskim dešavanjima. Iz tog razloga nije bila korektna izjava Plenkovića“, rekao je on.

***

BONUS VIDEO – Božićni prijem Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, Plenković pronašao novčić u česnici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar