Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Lider SPS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da bi pobednička koalicija u Crnoj Gori pucala bi sebi u nogu ukoliko bi došlo do zaoštravanja odnosa sa Srbijom.

On je naveo da ne poznaje mandatara u Crnoj Gori Zdravka Krivokapića i dodao da se Srbija nije mešala u izborni proces u Crnoj Gori, u smislu da je za nekog navijala ili da je poručivala nekom za koga treba da glasa, kao što su to radili Rama, Haradinaj, muslimani iz BiH…

„Zašto to DPS ne kaže Rami: ‘Pa nemoj da se mešaš, nije ti Crna Gora velikoalbanska prćija’. Ne smeta im Rama i Haradnija, a smeta im Vučić. Nisu oni izgubili od Srbije. To nas ne zanima. Šta nas zanima? Položaj srpskog naroda i SPC. On je danas veoma loš“, rekao je Dačić.

On je naveo da mi želimo dobre odnose sa Crnom Gorom.

„Da li ćemo biti u jednoj državi, dve, samo ne da budemo u tri. Oni su već priznali da smo u tri“, rekao je on.

Upitan da li misli na Kosovo, Dačić je naveo da to još može da se deli.

„Na šta god hoćete, Ako idete tom logikom separatizma… Ne mora samo Srbija da se deli, može i Crna Gora. Ako idete logikom separatizama i međusobne nekorektnosti da priznajete secesiju jednog dela teritorija… Pećka patrijaršija i Visoki Dečani su pripadali Crnoj Gori kad smo ušli u Prvi svetski rat. Oni nikada to nisu ni tražili“, naveo je on.

Dačić je dodao da ima neodoljivi osećaj, pošto u Crnoj Gori napadaju Srbiju, Vučića i ostale iz rukovodstva, neki od funkcionera pokušavaju da se dokažu i pokažu da eto sad to i nije Srbija.

„Možda je to i deo političkog neiskustva. To bi bilo pucanje u nogu pobedničke koalicije ukoliko bi došlo do zaoštravanje odnosa sa Srbijom“, rekao je on.

„Grenel je zbog pisma svašta rekao Hotiju“

Dačić je rekao da će se teško suzdržavati da radi na otpriznavanju Kosova. Kako je naveo, to je bio deo nečega o čemu je sa Vučićem razgovarao i kad je Grenel bio u poseti.

„Ja sam mu rekao da imam pismo koje je kosovska ministarska spoljnih posloval uputila BiH sa zahtevom da ih prizna. Pismo je tako napravljeno kao da je Vašingotski sporazum promovisao potrebu da neko prizna Kosova. Izrael će priznati, pa sad može i BiH. Pretpostavljam da je ona takvo pismo poslala i drugim državama. To potvrđuje našu sumnju ne samo da neće poštovati, nego neće i stati sa kampanji. Grenel je odmah reagovao i tražio da mu dam to pismo. Ja sam mu preko Vučića to predao. Predsednik mi je rekao da je zvao Hotija i da mu je Grenel svašta rekao zašto oni to ne poštuju“, naveo je Dačić na TV Prva.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

On je izjavio da treba pitati EU kad će se baviti Zajednicom spskih opština i dodao da nema nikakve reakcije iz Brisela oko toga.

„Šta sad to znači? Da sutra niko neće poštovati ni ono u Vašingtonu“, rekao je Dačić.

On je naveo da nije nelogično što kao šef diplomatije nije bio u Vašingtonu.

„Zato što se tim pitanjem nisam bavio dugi niz godina. Posle promene tog formata. Jedno vreme smo u tome učestvovali Vučić i ja. Takav je bio format. Bili su premijeri. Promenjeni su formati pa su bili premijeri i  ministri spoljnih poslova, odnosno zamenici premijera, da bi Tači mogao da učestvuje. Kasnije je došlo do promena, pošto je Tači postao predsednik. Znači, ja jednostavno više godina unazad ne bavim se tim pitanjem. Ja ne idem u posetu sa predsednikom kad on ide u svoje posete“, izjavio je Dačić.

Spomenik Klintonu, bulevar Bajdena…

On je rekao da je Grenela sada upoznao u Beogradu.

„Pozdravio sam američku delegaciju, poželeo im dobrodošlicu u Beogradu i rekao im da se nadam da su se lepo proveli u Prištini obilazeći kulturno – istorijske spomenike: spomenik Klintonu, bulevar Bajdena i sve ostalo. Jedno minut su se smejali. Rekao sam im da je Priština jedino mesto na svetu gde se slavi rođendan Klintonu“, dodao je Dačić.

Upitan da li je odustao od pesme na tim skupovima, on je rekao da na skupovima nema pesama.

„To je bilo na različitim večerama i ručkovima, koje se priređuju posle tih sastanaka. Nisam bio na splavu posle, jer sam bio na RTS. Dogovorio sam se sa predsednikom da idem na televiziju i da pričam o tom sporazumu“, rekao je Dačić.

On je rekao da cela naša borba na međunarodnom planu za Kosovu se može meriti disciplinom koja još nije na olimpijadi, ali to je dribling na malom prostoru.

On je izjavio da EU neće ili ne može da ima ulogu gvozdene pesnice i natera Prištinu da poštuje dogovoreno u dijalogu sa Beogradom, dok se u slučaju SAD pokazalo da joj ona ne nedostaje.

„Neću valjda da igram u drugoj ligi“

Upitan o Grenelovoj ideji zajedničke obnove zgrada Generalštaba, Dačić je naveo da kad je bio premijer susreo se sa Donaldom Trampom, koji tada nije bio predsednik, ali da je tada hteo da gradi hotel na mestu zgrada Generalštaba srušenih u bombardovanju.

„Mislim da nije zaboravio tu želju. Tada je bila drugačija situacija, nisu bili rašćišćeni neki odnosi. Sama ta ideja o obnovi ili izgradnji nečeg drugog ili obnovi sa starom namenom mi smo više puta kao zemlja isticali u samom NATO-u. Kad je bilo reči o tome javili su se neki brižni da to treba da ostane kao spomenik, da su to zaštićena dobra velike kulturno – umetničke vrednosti, što ne znam da bi arhitekte rekle da li je baš tako. Ova ideja Grenelova je dobra. Dobro je što se Grenel posvetio tome da nađe nešto što ima pozitivan odjek“, rekao je on.

Upitan da li očekuje da i dalje ostane šef srpske diplomatije, Dačić je rekao:

„Naravno da i dalje želim da igram Ligu šampiona. Neću valjda da igram u drugoj ligi. To je logično.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare