Komemoracija, Milutin Mrkonjić, Skupština Srbije
Ivica Dačić i Aleksandar Vučić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Finalni dogovor Aleksandar Vučića i Ivice Dačića oko učešća Socijalističke partije Srbije u novoj vladi, kako saznaje Nova.rs, očekuje se tek nakon što se predsednik Srbije vrati iz Njujorka, gde bi trebalo da učestvuje na 77. sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

U najavi iz Predsedništva piše da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković učestvovati na sednici koja će biti održana u Njujorku, od 20. do 26. septembra. Sednici će prisustvovati delegacije na visokom nivou iz gotovo svih zemalja sveta, što će biti prilika da se, kako se navodi u najavi, “razmotre trenutni događaji u svetu, gotovo sigurno sa akcentom na rusko-ukrajinski sukob”.

Nova.rs saznaje da se tek nakon Vučićevog povratka iz Njujorka može očekivati konačni dogovor SNS i SPS o vladi.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

“Na koji će način SPS učestvovati u novoj Vladi Srbije još nije konačno utvrđeno. Zna se da će Ivica Dačić biti prvi potpredsednik vlade i koordinator službi bezbednosti, ali se još ne zna koji će mu resor biti dodeljen. U ovom trenutku najbliži je Ministrastvu unutrašnjih poslova. Takođe nije utvrđeno ni da li će socijalisti dobiti četiri ministarstva, kao što se spekulisalo, niti ko će biti na njihovom čelu. Vučić će SPS držati u nezvesnosti sigurno do kraja septembra”, kaže sagovornik Nova.rs.

Aleksandra Vučić je Dačićev kambek u vladu najavio ovako:

Aleksandar Vučić Izjava za medije posle sednice Predsedništva SNS-a Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Što se tiče Ivice Dačića, moram da kažem da će on imati značajnu ulogu i funkciju u državnom aparatu. Dačić će, pored važnog ministarskog mesta, mesta potpredsednika Vlade Srbije imati i funkciju koordinatora službi bezbednosti. To je ono što već sad mogu da vam otkrijem”, rekao je predsednik Srbije nakon što je otkrio da će i ovog puta za mandatar za sastav nove Vlade Srbije biti Ana Brnabić.

Pročitajte još...

U prethodnoj vladi, Ivica Dačić nije bio član Vlade, već je na opšte iznenađenje bio postavljen za predsednika Skupštine Srbije. Ministarska mesta iz SPS dobili su Branko Ružić, koji je u prethodnom mandatu vodio prosvetu i Novica Tončev koji je bio zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština.

Ovog puta, SPS će znatno bolje proći, što i nije toliko začuđujuće uzimajući u obzir izborni rezultat. Socijalisti su na aprilskim parlamentarnim izborima osvojili oko 100.000 glasova više nego na prethodnim, a s obzirom da je SNS prošla znatno lošije, lider SPS je imao više prostora za pregovore.

Rezultati su bili takvi da prvi put od 2014. godine Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića nije mogla samostalno da formira vlast ni u republici, ni u Beogradu. Pored toga, Dačić se nije kandidovao za predsednika Srbije i tako je olakšao Vučiću da odnese pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora.

Nedavno je do javnosti dospela informacija da će socijalisti dobiti četiri ministarstva.
Za lidera stranke Ivicu Dačića u opticaju su bili vojska, policija i spoljni poslovi. SPS-u će verovatno ostati i Ministarstvo prosvete, koje vodi Branko Ružić, a moguće je i da će dobiti Ministarstvo omladine i sporta i jedno ministarstvo bez portfelja. Kao kandidati za ministraske funkcije iz redova socijalista, pored Dačića, spominjali su se Branko Ružić, Đorđe Milićević, Aleksandar Antić, Vladimir Zagrađanin, dok je aktuelni ministar za brigu o nedovoljno razvijenim opštinama Novica Tončev pod znakom pitanja.

BONUS VIDEO: Igrica koju Aleksandar Vučić godinama igra sa Ivicom Dačićem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)