Ivica Dačić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Srbija sa velikom zabrinutošću prati narušavanje klimatskih prilika i već dugo i sama učestvuje u globalnom naporu da se zaustavi štetno delovanje čoveka na našu okolinu, poručio je na klimatskom skupu Interparlamentarne unije u Glazgovu predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Dačić je istakao da niko sam ne može da se izbori sa ovim problemom i da je jasno je da je za to potrebno da svi segmenti društva budu uključeni.

„Smatram da je veoma važno da se i parlamenti aktivno uključe u ovu borbu i zbog toga želim da zahvalim IPU i Delegaciji Velike Britanije pri IPU koji su organizovali ovaj skup i omogućili da i mi, u ime naših parlamenata, damo svoj doprinos“, rekao je Dačić.

Upozorio je da ne postoje političke i ekonomske razlike i interesi koji bi bili opravdanje za to „da bilo ko od nas izađe iz zajedničkog fronta borbe za očuvanje klime“.

„Nažalost i na samitu ovde u Glazgovu videli smo da postoje takvi izgovori i da se neki drugi razlozi stavljaju kao važniji od sudbine naše planete. Ti razlozi ne postoje i sve dok ne budemo imali potpuno zajedništvo oko ovih ciljeva problem će postojati i biće sve veći“, naveo je Ivica Dačić.

Predsednik skupštine je podvukao da je Srbija aktivna u ovoj borbi i učestvuje u svim globalnim inicijativama za smanjenje emisije štetnih gasova i da su obaveze o smanjenju emisije štetnih gasova ugrađene su u zakone Srbije i sprovode se.

„To shvatamo kao obavezu prema nama i našim budućim generacijama, ali i kao obavezu prema drugima. Srbija je mala zemlja i njen udeo u globalnom ugrožavanju klime nije veliki, ali on ipak postoji. Naša ekonomija je već duže u uzlaznoj putanji, naše energetske potrebe su sve veće, a samim tim raste i rizik od potencijalnog zagađenja“, rekao je Dačić.

Dodao je da je u tom smislu Srbija već godinama raznim merama stimuliše energetsku tranziciju i povećava kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Naglasio je da je Srbija je uspela da skoro jednu petinu od ukupno proizvedene električne energije dobija iz obnovljivih izvora i da će nastaviti to povećanje.

Prema njegovim rečima, ono o čemu mora još više i otvorenije da se razgovara je kako dostići nivo po kojem će napori za smanjenje emisije štetnih gasova biti održivi i kako će potreba da se kapacitete preorijentišu na ekološki prihvatljive biti ostvarena a da ne ugrozi ekonomski razvoj Srbije, a naročito njen socijalni ambijent.

„Obaveze koje smo preuzeli imaju svoju cenu i ona nije mala. Ali mnoge su zemlje poput Srbije koje moraju da dobiju veću podršku da bi ostvarili ciljeve za koje su bez ikakve sumnje opredeljeni. Kao što ni protiv klimatskih promena niko ne može da se bori sam, tako niko ne može sam ni da sprovede one mere koje će zaustaviti negativan uticaj na klimu“, naveo je Dačić.

Zbog toga u ime Srbije još jednom pozvao na globalnu solidarnost i u ovom aspektu, u tehnološkoj, finansijskoj i svakoj drugoj podršci „koja će dovesti do ostvarenja zajedničkih ciljeva“.

„Ako to izostane, ja nisam optimista da ćemo moći efikasno da se izborimo sa najvećim problemom naše generacije, a to je razaranje klime i ubrzane promene koje nećemo moći da zaustavimo“, poručio je predsednik Skupštine.

Izrazio je uverenje da će i ovaj skup označiti prekretnicu u tom smislu.

„Verujem da je svima stalo da povučemo kočnicu nepovratnog ugrožavanja klime, ali to nije dovoljno. Moramo i na delu da pokažemo da nam je do toga stalo, a to ćemo moći samo ako podržimo jedni druge“, zaključio je Dačić.

Srbija mali zagađivač, ali se usklađuje sa svetom

Na samitu Interparlamentarne unije o klimatskim promenama u Glazgovu Ivica Dačić je rekao da je Srbija mala zemlja i da nije među najvećim zagađivačima, ali da je spremna da se prilagodi odlukama koje se donose na svetskom nivou, pre svega o obnovljim izvorima energije i smanjenju štetnih emisija.

Dačić je u izjavi Tanjugu naglasio da Srbija ima svoje programe koji mogu da budu uspešni.

Ocenio je da je u tom pogledu potrebno da postoji svetska, pre svega finansijska solidarnost jer je, kako je rekao, nemoguće da jedna država sama radi na borbi protiv klimatskih promena.

„Tema današnjeg skupa je bila kako da parlamenti nađu svoju ulogu u podsticanju izvršne vlasti da se realizuju globalni ciljevi, a globalni cilj jeste da se u narednim decenijama ne dozvoli veće zagrevanje planete od jedan stepen, što je procena stručnjaka da to garantuje da neće doći do najnegativnihih pojava kada je reč o klimartskim promenama“, objasnio je Dačić.

Dodao je da je boravak u Velikoj Britaniji iskoristio da se sretne sa predsednicima oba doma britanskog parlamenta koji su prihvatili njegov poziv da posete Srbiju što je, prema njegovim rečima, jako značajno, jer su poslednji put bili u poseti Srbiji 2014. godine, a britanski premijer nije bio u poseti Srbiji još iz vremena Margaret Tačer.

Dačić je rekao da se sastao i sa predsednikom Interparlamentarne unije i podsetio da ove godine Srbija obeležava 130 godina u toj međunarodnoj organizaciji koja je među najstraijima na svetu i u kojoj je Srbija jedna od zemalja sa najdužim članstvom.

BONUS VIDEO: Srbija na Samitu u Glazgovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare