Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Mladi demonstranti šetaju ulicama Glazgova i traže od svetskih lidera da preduzmu nešto povodom klimatskih promena, na dan kada se na Samitu o klimatskim promenama govori o mladima. Greta Tunberg ocenila da je samit "promašaj" i nazvala ga "pi ar vežbom".

Mladi aktivisti su skeptični prema političkoj volji svetskih lidera, a ekološka aktivistkinja Greta Tunberg je navela da je Samit o klimatskim promenama promašaj i da se političari pretvaraju da ozbiljno shvataju budućnost ljudi, preneo je Rojters. Samit je nazvala „pi-ar vežbom“.

Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

„Ne možemo da rešavamo krizu istim metodama koje su nas dovele do ovoga“, rekla je Tunbergova, prenosi Bi-Bi-Si.

Upitala je „kada će se ljudi koji imaju moć probuditi“.

Okupljenima se obratila i aktivistkinja Vanesa Nakate koja je poručila mladima da „treba da pozovu lidere na odgovornost“.

Britanski premijer Boris Džonson i predsednik klimatskog samita Alok Šarma su se osvrnuli na zabrinutost mladih u vezi sa klimatskim promenama i pozvali svetske lidere da razmotre budućnost mladih u svojim odlukama.

Neobavezujuću deklaraciju o ukidanju potrošnje uglja potpisalo je 77 država, među kojima i veliki proizvođači poput Poljske, Vijetnama i Čilea, ali se na to nisu obavezale Sjedinjene Države, Kina, Australija i Indija.

Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Predsednik samita rekao je da posle Glazgova ugalj „više nije kralj“, ali je priznao da još mnogo toga mora da se uradi kako bi se ograničilo zagrevanje Zemljine atmosfere.

Cilj samita je da se globalni rast temperature ograniči na 1,5 stepeni, što zahteva da do 2050. godine dođe do potpunog ukidanja emisije ugljen-dioksida.

 

BONUS VIDEO: Srbija na Samitu u Glazgovu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

https://www.facebook.com/nova.rs.officialpage/„>Facebook

https://twitter.com/novarsonline„>Twitterstrong>

https://www.instagram.com/nova.rs_portal/„>Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar