Ivica Dacic
Ivica Dačić Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačič izjavio je u Leskovcu da očekuje veliku podršku naroda sa juga Srbije na predstojećim parlamentarnim izborima, samo je pitanje šta je bolje, da li izaći zajedno sa Srpskom naprednom strankom (SNS) ili odvojeno.

„Da li ćemo izaći na jednoj ili dve izborne liste zavisi od procene kako ćemo osvojiti veći broj glasova, odnosno, poslaničkih i odborničkih mandata. Mi smo uvek spremni za izbore i to nije nikakav problem, jug Srbije je uvek bio najbolji, mi smo ovde uvek imali najbolje rezultate“, rekao je Dačić.

On je na konferenciji za novinare gde su se okupili predstavnici socijalista iz Jablaničkog, Pčinjskog i Pirotskog okruga kazao da se sastanci širom Srbije održavaju upravo zbog priprema za predstojeće izbore, odnosno da bi videli kakvo je stanje na terenu.

Nakon toga, kako je najavio, sledi razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, tačnije dogovor kako će nastupiti na izborima, da li na jednoj izbornoj listi ili na dve.

„Što se tiče predsedničkog kandidata imaćemo zajedničkog, iako se Vučić o tome nije izjasnio naravno da se podrazumeva da je to on, a kako ćemo izaći na izbore da li na jednoj ili na dve liste zavisi na neki način i od toga kako birači reaguju, odnosno kako ćemo osvojiti veći broj glasova“, istakao je lider socijalista.

Po njegovim rečima, cilj je da izbori budu u isti dan, a sve stranke su bile saglasne da to bude 3. aprila.

„Kada je reč o lokalnim i parlamentarnim izborima, tu je rok da se oni raspisuju 45 dana pre dana održavanja, otprilike oko 15. februara kada bi trebalo da raspišem lokalne izbore kao predsednik Narodne skupštine, a predsednik Republike Srbije treba na predlog Vlade da raspusti Skupštinu i da raspiše vanredne parlamentarne izbore“, objasnio je Dačić.

On je dodao da će izbore za predsednika Srbije raspisati 2. marta ove godine.

Takodje je podsetio da se ove godine navršava 10 godina od kako se nalaze u koaliciji sa SNS-om i da su ostvarili veoma značajne rezultate.

„Naši ciljevi i dalje ostaju isti, a to znači da učinimo sve što možemo da Srbija ide ubrzanim koracima napred“, podsetio je on i naglasio da je jedan deo dogovora sa naprednjacima nastavak saradnje i posle izbora.

Govoreći pretnjama Vućiću atentatom, on je naglasio da nadležni državni organi moraju na „najozbiljniji način da shvate sve ove informacije, da se pohapse svi oni koji ugrožavaju njegovu bezbedost i da država pokaže svu svoju snagu“.

Na pitanje novinara kako komentariše to što Srbi sa Kosova i Metohije nisu mogli da glasaju na održanom referendumu, Dačič je kazao da se to uvek do sada radilo i da je ovo zaista stvaranje jedne atmosfere u kojoj oni ne mogu da učestvuju u izbornim procesima ili uopšte političkim u Srbiji.

„Ovde je jedino stvar u tome da su ranije predstavnici medjunarodne zajednice bili ti koji su praktično obezbedjivali da druga strana da saglasnost, ovoga puta te saglasnosti nije bilo, već se to koristilo kao moguća tačka za eventualne intervencije na onim mestima gde bi bilo organizovano glasanje“, rekao je Dačić.

Kako je naglasio, „medjunarodna zajednica mora da obezbedi da Srbi glasaju na sledećim izborima i od toga naša država nikada neće odustati“.

Posle konferencije za novinare održan je skup u sali leskovačkog Narodnog pozorišta kome su, pored pristalica socijalista, prisustvovali i ministar prosvete Branko Ružić, bivši ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar bez portfelja Novica Tončev.

BONUS VIDEO: Ima li opozicija kapacitet za kontrolu izbornog procesa?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar