Foto: Arhiva

Ministarka energetike i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ponovo vode tihi rat, a sve zbog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića i firme ćerke ovog javnog preduzeća Transportgasa. Mihajlović je jasno stavila do znanja da neće odustati od disciplinovanja kadrova SPS koji godinama "kampuju" u oblasti energetike i kako kaže "bahate se i vode ličnim interesima i korupcijom". Dačić, s druge strane, misli da treba da se govori o svima - ne samo o Bajatoviću.

Istorija sukoba Zorane Mihajlović i socijalista je dugačka i nije nova stvar. Čarki je bilo i sa Ivicom Dačićem, ali i sa Dušanom Bajatovićem. Posle kratkog primirja, novi front je otvoren što bi se reklo senzacionalno – izbacivanjem Dušana Bajatovića sa sastanka u Vladi.

Foto: TANJUG / MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE / ZORAN PETROVIC

Ovim potezom nova ministarka energetike dirnula je u godinama zaštićeno područje, Srbijagas i njegovog direktora, koga u javnosti prati slika političke bahatosti, enormnih primanja i neretko afera.

Razlog je, kako se kasnije saznalo, to što se direktor Transportgasa Stevan Dukić kao predstavnik ćerke firme Srbijagasa nije pojavio na zakazanom sastanku.

Gde je Dukić?

Nije se pojavio ni na sledećem, a Mihajlović je zatim u nekoliko navrata obavestila javnost da je do Dukića nemoguće doći, ali i da konačno neće moći da izbegne da odgovori na neka pitanja.

Sluteći iz onog što je dalje navela, na teret Dukića se stavlja da potpisuje akte Transportgasa iako nije izabran u skladu sa zakonskom procedurom, te da je ucenjen ili kupljen direktorskim pozicijama i apanažama koje se mere hiljadama evra, a zauzvrat štiti privatne interese direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića. 

Teške reči, međutim, Dušan Bajatović se ovim povodom nije javno izjašnjavao. Kao ni predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

Sve do juče, kada je u emisiji Upitnik na RTS-u prvi put progovorio o potezima nove ministarke energetike i očiglednom disciplinovanju njegovih funkcionera.

Dačić: Treba govoriti o svima

Na pitanje šta misli o ovom slučaju, Dačić je rekao:

Foto:Screenshot/RTS

„Nemam ja šta da mislim o tome, ja nikad nisam bio u nekom javnom preduzeću. Ono što mislim jeste da treba da se govori o svima, a ne samo o Bajatoviću. Ako vi sad očekujete od mene kao reakciju na to što je rekla ministarka Mihajlović, e a kako onaj drugi direktor tamo, a kako ono drugo preduzeće, a kako ona preduzeća koja su takođe u njenom resoru ili bivšem resoru… Pa ja neću time da se bavim, ne želim time da se bavim, postoje državni organi koji se time bave. Pa nećete valjda mene za to da pitate? Pa ja nisam taj nivo da se time bavim. Ja se bavim strategijom i državnim pitanjima, a ko će koga da zove i da izbaci sa sastanka to nek rade oni koji vode te izvršne organe“, rekao je Dačić.

Istakao je i da on ne bi rešavao probleme po sistemu koji primenjuje Mihajlović.

„Slušajte ja nisam takav čovek i ne bih to nikada uradio, ali opet sa druge strane ne želim da se mešam u rad Vlade. Mislim da svi treba da se izdignu iznad mišljenja jednih o drugima i da treba da rade u interesu države. Ja sam predsednik zakonodavnog tela i ne želim da se mešam, to treba da rešavaju oni koji su u izvršnoj vlasti. Nadam se da će moći da rade zajedno, a meni se niko nije ni obratio tim povodom. Dušan Bajatović nije tražio nikakvu pomoć niti mišljenje od mene, niti ministarka Zorana Mihajlović“, zaključio je Dačić, uz primedbu da bi bilo bolje da probaju da reše probleme.

Mihajlović: Bajatović zabranio Dukiću da dođe

Mihajlović, sa druge strane, danas je jasno stavila do znanja da nisu ni blizu rešenja.

Foto: Mre

„Srpska napredna stranka ima koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije, ali nema koaliciju sa bahatošću, ličnim interesima i korupcijom, kako u svojim, tako i u nekim drugim redovima“, izjavila je danas Mihajlović na televiziji Hepi.

Govoreći o poslovanju Srbijagasa na čijem čelu je Bajatović, kao i o povezanim preduzećima, Mihajlović je rekla da je ministarstvo tu da bude podrška, ali da bilo koja vrsta bahatosti i ličnih interesa ne dolazi u obzir i da to neće da dozvoli.

„Ako se neki pojedinci trude da određena preduzeća budu potpuno zatvorena prema resornom ministarstvu, da ne dostavljaju izveštaje, da ne odgovaraju na pozive i dopise, onda to govori da imaju nešto da sakriju“, rekla je Mihajlović i otkrila razlog zbog kojeg Dukić ne dolazi na zakazane sastanke i izbegava susret sa njom.

„Nedopustivo je da direktori gasnih preduzeća posredno šalju poruke da im direktor Srbijagasa zabranjuje da dođu na sastanak“, zaključila je Mihajlović.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar