Dačić i Marinković Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC/

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić i predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma potpisali su danas politički sporazum o zajedničkoj saradnji i delovanju, koja predviđa zajednički nastup na predstojećim izborima na predsedničkom, parlamentarnom i lokalnom novou.

Dačić je novinarima u prostorijama JS u Beogradu rekao da je ta saradnja započeta pre 13 godina, na izborima 2008. godine.

„Uvek smo se vodili zajedničkim ciljevima i izgradnji moderne i jake Srbije i naravno da smo zajednički vodili političke akcije, podnosili zakonske inicijative, donosili odluke o učešću na izborima i koalicijama“, kazao je Dačić.

On je dodao da sporazum znači da će SPS i JS sarađivati u narednom periodu, da će zajednički nastupiti na sledećim izborima i da će zajednički donositi odluke o tome.

„Bilo da je reč o predsedničkim izborima, bilo da je reč o parlamentarnim izborima, ili nekim budućim lokalnim izborima, odnosno izborima za Skupštinu grada Beograda. Da li će to biti naša lista, ili lista zajednička sa našim koalicionim partnerom iz Srpske napredne stranke (SNS), to je naravno stvar o kojoj ćemo zajednički odlučiti u razgovorima, pre svega sa SNS“, rekao je Dačić.

Istakao je da se sporazum odnosi i na to da će imati zajedničkog predsedničkog kandidata ispred cele vladajuće koalicije, kao i da se trenutno procenjuje da li je po pitanju većeg broja glasova bolja jedna lista zajednička.

„Kad kažem odvojena lista mislim na listu SNS sa njegovim partnerima i našu listu SPS i JS. Tako da mi nismo pričali uopšte o mandatima ako bi imali tu zajedničku listu, niti smo pričali o nekim našim odnosima i raspodeli mandata unutar naše koalicije“, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, taj sporazum bi trebalo da pošalje jasnu političku sliku i građanima Srbije i članovima tih stranaka da nema problema u odnosima SPS i JS.

Marković Palma je istakao da je navodna svađa oko broja mandata između JS i SPS nije desila i ocenio da je ta informacija verovatno potekla iz opozicije.

„Mi, koji trajemo toliko godina, SPS i JS, ne može niko da nas posvađa, pa čak ni ta opozicija koja sve što kaže laže“, rekao je Marković.

On je istakao da je JS u parlamentu glasala za sve zakone i ocenio da se određene zasluge za postignute rezultate mogu pripisati i toj stranci, ali da najveće zasluge ima najveća partija, odnosno SNS.

„Mi smo podržali sve ono što je bilo na dnevnom redu jer smo smatrali da je to dobro“, kazao je Marković.

BONUS VIDEO Dete ispred Vučića palo u nesvest

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare