Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da ne zna da li će zdravstvene institucije Srbije odgovoriti Crnoj Gori kako je došlo do naglog pada broja obolelih od COVID-19, koji je Podgorica tražila kako bi otvorila granice sa Srbijom, a da je zatvaranje granica "nepotrebna politizacija već postojećih problema".

On je za TV Prva kazao da vlasti u Podgorici „žele što više da zaoštre situaciju sa Srbijom“, a da odluka o zabrani putovanja u Crnu Goru „samo ide na štetu“ građanima te zemlje.

Prema njegovim rečima, predsednik Crne Gore Milo Đukanović ne može više da računa na glasove Srba i na još jedan deo birača zbog trenutne situacije sa pravoslavljem, a da bi ostao na vlasti „sada mora da okupi anti-srpske aktere“.

On je dodao da je ministar spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj protekla tri dana bio u poseti Bujanovcu i Preševu, da je tamošenje političke lidere Albanaca pripremao za predstojeće izbore, i da je to Srbija dozvolila, s obzirom da je poseta bila zvanična i najavljena. „Da li možete da zamislite situaciju da ja provedem nekoliko dana u Crnoj Gori i da vodim političke razgovore sa predstavnicima Srba? Ja sada kada bih otišao u crkvu, u Ostrog proglasili bi za političko mešanje. Tu vidite taj licemeran stav“, ocenio je Dačić.

On je rekao da se očekuje da ubrzo nakon izbora u Srbiji nastavi dijalog Beograda i Prištine, a da veruje da bi građani Srbije „sigurno podržali“ predlog o razgraničenju sa Кosovom.

„To nije nešto što imamo, to je nešto za šta treba da se borimo. Mi nemamo faktičku vlast u Prištini, niti oni imaju faktičku vlast na severu Кosova… Procene su da međunarodna zajednica i Priština ne žele da daju ni to. Mi smo doveli do toga da dođe do povlačenja 18 priznanja Кosova, oni sada nemaju većini u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija“, rekao je Dačić.Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da predstojeći izbori moraju da se održe, da pomeranje u septembar zbog korona virusa ne bi „suštinski promenilo ništa“, a da bi takvo odlaganje sprečilo Vladu Srbije da radi, odnosno da ima pun legitimitet.

Ona je na TV Pink ocenila da opozicija koja bojkotuje izbore nije iskoristila četiri godine da kreira politički program i da ga predstavi građanima, zbog čega se sada „nadaju da će se brojevi novozaraženih (korona virusom) povećavati“.

„Nadaju se da će korona ponovo biti na njihovoj strani… Prvo su nas kritikovali što (Vlada Srbije) ne uvodi vanredno stanje, kasnije su kritikovali restriktivne mere, sada kritikuju ukidanje tih mera“, dodala je Brnabić.

Ocenila je da je porast brojeva potpuno normalan i očekivan, s obzirom da je privreda počela da radi a da su ljudi zaboravili na vanredno stanje.

„Кada danas pričate o sedamdesetak novozaraženih i sada, to je potpuno drugačiji slučaj, sada vidite da smanjujemo broj bolnica, da se lekari vraćaju svojim normalnim poslovima i da se ne povećava broj obolelih na respiratorima. Po broju testiranih na 100.000 građana smo prestigli i Sloveniju, koja je bila daleko ispred svih u regionu, a ako ovako nastavimo za dva-tri dana ćemo prestići i Češku“, kazala je Brnabić.

Кomentarišući ocene da je „advokat“ sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Danila, za koga mediji prenose da je više puta fotografisan sa pripadnicima navijačkih grupa povezanih sa kriminalom, Brnabić je kazala da će se boriti za njega, a da je to deo političke kampanje koja se u Srbiji nije dešavala „ni u najgora vremena“.

Ocenila je i da to što je Danilo Vučić četiri puta slikan sa navodnim pripadnicima kriminalnih klanova znači da novinari „u svakom trenutku znaju sa kim je“ i da je zbog toga „ozbiljno bezbednosno ugrožen“.

„Postoje mediji koji dele građane na građane prvog ii drugog reda. Ti mediji nisu kredibilni… Nije važno u pitanju koji je političar koje provinijenicije, ne želim da im napadaju decu. Dete Aleksandra Vučića nema jednako pravo na privatnost i emociju kao dete Dragana Đilasa, to nije fer, to nije normalna država“, rekla je Brnabić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare