Foto: N1

Institut za javno zdravlje ažurirao je listu zemalja čiji državljani od danas mogu ući u Crnu Goru, a na njoj i dalje nema Srbije.

Iz Instituta su saopštili da je prilikom ažuriranja liste posebna pažnja bila posvećena značaju prekogranične saradnje i otvaranju granice sa Srbijom, s obzirom na dobrosusedske odnose, kao i na brojne i razvijene privatne, porodične i ekonomske odnose dve države.

„Na odluku da se Srbija još ne uvrsti na listu uticala je, pre svega, nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Srbije da se više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednim aktom, povećanje broja obolelih poslednjih dana, a samim tim i izvesno pogoršanje epidemiološke situacije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je poseban problem predstavljao izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit Instituta za javno zdravlje odgovarajućim institucijama u Srbiji, čiji je cilj bio razmena epidemioloških podatka i otklanjanje svih nedoumica.

Iz Instituta ukazuju da je to bio jedini mogući i ispravan put za popuštanje mera i ispunjavanje interesa obe strane.

„Sigurni smo da je svima jasno da je naša uloga isključivo zaštita i unapređenje zdravlja građana Crne Gore i njihovih gostiju. Bez obzira na svo razumljivo nestrpljenje koje postoji oko otvaranja granica sa Srbijom, takav potez, bez jasne epidemiološke potpore i dokaza koji bi ukazivali da je otvaranje granica moguće bez prihvatljivog rizika po zdravlje svih u Crnoj Gori, u ovom trenutku nije moguć“, naveli su iz Instituta za javno zdravlje.

Sa liste su danas uklonjeni Egipat, Haiti, Irak, Izrael i Surinam, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u tim zemljama, a nije dodata nijedna država.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare