Aleksandar Vučić i Ivica Dačić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Deo članstva Socijalističke partije Srbije strahuje da bi na narednim izborima moglo da dođe do utapanja SPS u SNS, ako bude doneta odluka o zajedničkoj izbornoj listi. I dok lider socijalista Ivica Dačić demantuje da je takva odluka doneta, izvori “Nove” navode da ipak postoji načelan dogovor, pa čak i oko toga ko bi mogao da predvodi tu potencijalnu koaliciju na izborima.

Izlazak na izbore na jednoj listi na svim nivoima i podrška Aleksandru Vučiću kao zajedničkom predsedničkom kandidatu – bile su teme sastanka Vučića i Ivice Dačića početkom septembra. Bar je tako taj razgovor najavljen u medijima. Međutim, šta je konkretno dogovoreno na tom sastanku, ni lider SPS ni predsednik SNS nisu otkrili.

Dačić je nekoliko dana kasnije izjavio da je tada sa Vučićem razgovarao o zajedničkom nastupu na izborima, ali da o detaljima, poput onog da li će SPS i SNS biti na istoj listi, nisu govorili.

Izvori “Nove” međutim kažu da je u igri zajednički izlazak naprednjaka i socijalista na sve izbore koji budu raspisani, kao i da je načelno dogovoreno ko bi mogao da predvodi liste na republičkim i beogradskim izborima. Nosilac liste na oba nivoa u tom slučaju bio bi Aleksandar Vučić, koji bi trebalo da bude i zajednički predsednički kandidat SPS i SNS.

“Pričalo se i da će prvi na listi na izborima za republičku skupštinu u tom slučaju biti Ivica Dačić, dok bi na vrhu liste za Beograd bio Aleksandar Šapić”, kaže sagovornik “Nove”.

Ovu informaciju, međutim, za naš list nije potvrdio Ivica Dačić.

“To je netačno. Nije o tome uopšte razgovarano”, kategoričan je on.

Upitan o čemu je onda razgovarao na sastanku sa Vučićem, Dačić kaže:

“Pa o nastavku saradnje i posle izbora, a o modalitetima za izbore će biti reči kad bude vreme za to”.

Našu informaciju o mogućoj koaliciji SPS i SNS, Dačićem i Šapićem kao prvima na listi za parlament i grad Beograd, nije mogao da potvrdi ni Novica Tončev, član Predsedništva socijalista.

“Stvarno nemam te informacije”, navodi on za “Novu”.

Klačar: Pokrivanje pozicije za beogradske izbore

Bojan Klačar, programski direktor Cesida smatra da će na osnovu istraživanja biti donela odluka da li će biti formirana predizborna koalicija SNS i SPS.

Upitan zašto Dačić želi na zajedničku listu sa naprednjacima, on odgovara:

“To može da bude poruka lojalnosti Dačića na dugoročnu saradnju sa SNS, budući da se periodično pojavljuju ili neki nezadovoljni ljudi iz SPS ili neki medijski natpisi, koji problematizuju poziciju SPS u koaliciji. Može i da se radi i o političkom manveru, da je to najavljivanje nečega što se zapravo kasnije neće desiti. Da je to više poruka za konkurenciju, nego što će se to desiti”.

Foto:Nemanja Jovanović

Klačar kaže i da bi to moglo da bude pokrivanje pozicije SPS za beogradske izbore.

“Beogradski izbori su za SPS nešto komplikovaniji nego parlamentarni. Na parlamentarnim SPS sigurno prelazi cenzus, a na beogradskim vrlo verovatno može da dođe u situaciju da bude najbolje da izađu na zajedničkoj predizbornoj koaliciji, ukoliko istraživanja budu pokazala da se nalaze negde oko tri odsto ili da nisu sigurni da će preći cenzus”, navodi on i dodaje da SPS podrškom zajedničkom kandidatu za predsednika štiti svoju poziciju u izvršnoj vlasti, što je veliki politički benifit za SPS.

Ko je “za”, a ko “protiv” koalicije

Predlog o zajedničkom izlasku na izbore Dačić je prvi put izneo još u martu. On je tada rekao da je njegov stav da je za zajedničku listu na svim izborima koji budu raspisani.

Dačić je potom najavio sastanak sa Vučićem, na kome je upravo koalicija sa naprednjacima bila glavna tema.

„Ako se već opozicija ujedinjuje, zašto bi bilo loše za Socijalističku partiju Srbije. Naš identitet ne može da se izbriše, između ostalog, zato što smo jedina socijalistička stranka u Srbiji i zato što smo nosioci socijalističke ideje“, naveo je Dačić, koji je lider SPS-a.

Deo funkcionera SNS javno se usprotivilo predizbornom savezu sa socijalistima, među kojima i Zorana Mihajlović. Sa druge strane, sa tim se ne slažu deo članstva SPS-a sa lokala koji su se u više navrata sukobljavali sa naprednjacima.

Kada je reč o visokim funkcionerima socijalista, najotvoreniji je bio Goran Trivan, bivši ministar za životnu sredinu i član Predsedništva te stranke. On je za agenciju Beta rekao da Srbiji odgovara koalicija između SPS i SNS, ali da na izborima socijalisti treba da izađu sa partnerima iz svoje koalicije.

„U proteklih 10 godina delimo vlast s jednim ogromnim partnerom, što nas je koštalo gubljenja dela identiteta. Zato mislim da bi sada potpuno ugrozili identitet SPS-a ukoliko bismo bili na istoj izbornoj listi sa SNS i da bismo izgubili značajan broj birača“, istakao je ranije Trivan i dodao da smatra da SPS treba da ima i svog predsedničkog kandidata.

BONUS VIDEO Šta je vlast prihvatila, a opozicija odbacila

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar