Stranka slobode i pravde konferencija
Dejan Bulatović, konferencija za novinare Stranka slobode i pravde Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dejan Bulatović, potpredsednik Stranke slobode i pravde, upitao je danas da li robne rezerve služe za izvoz osnovnih poljoprivrednih proizvoda po visokim cenama na međunarodnom tržištu i sticanje ekstraprofita od strane povlašćenih lica umesto da služe za stabilizaciju tržišta.

Bulatović je ocenio da mere o ograničenju izvoza osnovnih poljoprivrednih proizvoda najviše i direktno pogađaju gazdinstva koja proizvode male količine hrane, poput nerafinisanih biljnih ulja (ulje suncokreta, soje, lana, bundeve) i posredno pogađaju ratare koji proizvode uljarice (suncokret, soju) a koji i inače posluju na ivici održivosti zbog ogromnih cena ulaznih troškova.

„Tražimo odgovor od Ministarstva poljoprivrede na koji način će pomoći srednjim i malim proizvođačima i poljoprivrednim gazdinstvima“, upitao je Bulatović u pisanoj izjavi.

On je podsetio da je Vlada 7. jula ove godine donela Odluku o izmeni i dopuni odluke o privremenom ograničenju osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kako bi se sprečila kritična nestašica osnovnih sirovina i proizvoda na domaćem tržištu.

„Ideja za uvođenje takvih mera jeste dobra jer se stanovništvo štiti od mogućih nestašica hrane, ali način na koji je mera formulisana ostavlja dosta prostora za kritiku. Vlada je u više navrata saopštila da su robne rezerve pune i da su obezbeđene dovoljne količine osnovnih sirovina i namirnica za stanovništvo, kao i da nema opasnosti od nestašica, a izvoz istih je još uvek ograničen. Postavlja se pitanje zašto smo primorani na tako ekstremne mere uzimajući u obzir predhodna saopštenja da su robne rezerve pune“, upitao je Bulatović.

On je pitao nadležne i kolike su nam tačne zalihe osnovnih poljoprivrednih sirovina i njihovih proizvoda, a koliko je namenjeno za izvoz.

„Da li robne rezerve služe za izvoz osnovnih poljoprivrednih proizvoda po visokim cenama na međunarodnom tržištu i sticanje ekstraprofita od strane povlašćenih lica umesto da služe za stabilizaciju tržišta? Ima li Vlada strategiju za stabilizaciju, očuvanje i unapređenje srpske poljoprivrede i prerade hrane za sledećih 10 godina“, upitao je potpredsednik Stranke slobode i pravde.

BONUS VIDEO -ANKETA – šta je sve poskupelo?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare