Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Za prodaju državnim robnim rezervama do sada je prijavljeno 90.000 tona pšenice, a ostalo je prostora još za manje od trećine, rekla je danas za Tanjug TV Ana Jakšić sa Produktne berze.

Među onima koji su prijavili pšenicu da prodaju državi za 40 dinara po kilogramu sa PDV-om najviše je individualnih proizvođača i gazdinstava.

„Ta cena je neki sadašnji indikator, i deluje prihvatljivo. Robne rezerve je isplaćuju u roku od 15 dana po predaji pšenice“, rekla je ona.

Dodala je da prednost pri državnoj kupovini imaju poljoprivredni proizvođači i podsetila da je minimum koji mogu da prijave 10 tona.

Iako se u žetvu ušlo sa većim prelaznim zalihvama prethodnih godina mesta za skladištenje ima.

„Generalno kapaciteta kod skladištara ima za novi rod. Nadam se da će voditi računa da ne mešaju rodove pšenice da bi se izbegla zaraza“, rekla je ona.

Dodala je da je teško predvideti dalje kretanje cena pšenice.

„Može se očekivati da u budućem periodu dođe do jače cene. Trenutno je na Produktnoj berzi u fokusu otkup pšenice od strane Direkcije za robne rezerve“, rekla je Jakšić.

Navela da region za sada nema toliko zahteva za uvoz pšenice iz Srbije iako je tradiocionalno uvozno zavistan jer ukupno proizvede 1,5 miliona tona.

„Očekuje se da od avgusta krene ta izvozna tražnja. Zemlje regiona su najveći uvoznici naše pšenice i brašna, tražnja se može očekivati“, zaključila je ona.

Bonus video: Aleksandar Opsenica: U Hrvatskoj se stanovi kupuju na kredit u Srbiji za keš

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar