Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Danas se u Briselu održava sastanak srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Uoči sastanka stigla su zabrinjavajuća upozorenja iz Evropske unije, a KFOR je saopštio da je u pripravnosti i spreman da reaguje u slučaju bilo kakvog bezbednosnog izazova. Na rizik od eskalacije sukoba upozorio je i albanski predsednik Bajram Begaj, a lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da se na ovom sastanku praktično odlučuje o “ratu ili miru”. Iz svega navedenog da se zaključiti da ćemo nakon ovog razgovora znati da li na KiM ponovo može doći do haosa.

Kriznih situacija na Kosovu i Metohiji u prethodnim mesecima bilo je nekoliko, međutim, najveći problemi izazvani su jednostranim odlukama kosovskih vlasti koje su se odnosile na zamenu registarskih oznaka i izdavanje ličnih dokumenata.

Nakon ovim izazvanih napetih situacija na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje, Vučić i Kurti sastaju se danas u Briselu kako bi se postigao bilo kakav dogovor oko smirivanja tenzija.

Foto:printscreen/twitter/JosepBorrellF

Sastanak počinje u 10 sati, a prisustvovaće mu i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i evropski šef diplomatije Žozep Borel.

Unazad nekoliko dana sa svih strana stižu upozorenja da bi opet moglo doći do eskalacije sukoba.

Evropska spoljnopolitička služba (EEAS) upozorila je da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a „posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu“, izazivaju veliku zabrinutost.

“Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno“, poručuje se u saopštenju.

Rat ili mir

Zatim je stiglo saopštenje KFOR, da je povećao svoje prisustvo na prelazima Jarinje i Brnjak, kao i patroliranje u tom području kako bi „povećao svest o situaciji“, a preduzete su mere kako bi se omogućilo da brzo reaguje na sve bezbednosne izazove.

Upozorenje je došlo i od albanskog predsednika Bajrama Begaja, koji je rekao da postoji rizik od eskalacije situacije na severu Kosova, istakavši da „tamošnje kriminalne strukture to mogu da izazovu“.

“Postoji rizik od eskalacije situacije na severu Kosova. Postoje kriminalne strukture koje podržavaju državni elementi koji mogu da naruše bezbednost”, rekao je Begaj.

Prilično teške reči uoči sastanka izrekao je i lider SPS Ivica Dačić. On je ukazao na to da će tok i rezultati sastanka u Briselu odrediti dalje razvoj situacije na Kosovu i Metohiji.

„Zato bi svi politički subjekti u Srbiji trebalo da budu jedinstveni u podršci predsedniku Vučiću u ovim danima kada se odlučuje praktično o ratu ili miru na Kosovu i Metohiji“, rekao je Dačić.

Docent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić kaže da je glavni cilj EU da se što pre spuste tenzije.

Foto: N1; Stefan Surlić

“One na terenu zaista postoje. Osnovni cilj je da se te tenzije spuste i da se lideri obavežu da se svi problemi ubuduće rešavaju dijalogom. Ako imaju retoriku koja podstiče dijalog i izbegava jednostrana rešenja manje je verovatno da dođe do nekih ekscesa, jer ukoliko se oni dese situacija na severu KiM može otići u nepovrat“, kaže Surlić za novine “Nova”.

Dogovor zavisi od pritiska

Kad je reč o tome šta može biti epilog ovog razgovora Surlić kaže da ne veruje da će između Vučića i Kurtija doći do nekog posebnog dogovora, ali da je moguće da se usaglase oko toga da primire zapaljive situacije i retoriku.

Na pitanje da li su srpski predsednik i kosovski i kosovski premijer spremni na tako nešto, Kurti odgovara:

“Ukoliko u ovom trenutku pritisak međunarodnih aktera bude veliki, mislim da će doći do nekakvog dogovora”.

BONUS VIDEO: Dijalogom protiv tenzija: Da li je kasno? 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare