Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave donelo je rešenje u kojem se spominju birački spisak, kontakt centar, osiguranje jednakiih uslova za kampanju... Iako se u prvi mah čini da se u ovom vrlo nejasnom tekstu govori o nekakvom kontakt centru gde bi se mogle dobiti informacije o biračkom spisku, ono se zapravo odnosi na zakupljivanje sala u predizbornoj kampanji, pa izgleda da će vlast dozvoliti opoziciji da dobije poneki termin, kako ne bi morali da razgovaraju s građanima na ulici.

„U svrhu osiguranja jednakih uslova za kampanju i ostvarivanja prava svih aktera na izborima da pristupe i koriste javne prostorije za kampanju pod jednakim uslovima, u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave uspostavlja se kontakt centar i određuju se državni službenici raspoređeni na radnom mestu za pravne poslove iz oblasti Jedinstvenog biračkog spiska i praćenja stanja u oblasti političkog organizovanja i radnom mestu za podršku sistemu lokalne samouprave i nadzor nad zakonitošću akata jedinica lokalne samouprave, za prijem pritužbi koje se odnose na nepravilnosti u vezi sa omogućavanjem korišćenja prostorija u javnoj svojini jedinica lokalne samouprave u toku izborne kampanje“, piše u objavi u Službenom glasniku.

Komentarišući ovo vrlo nejasno rešenje, advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže:

Rodoljub Šabić, Dnevnik Foto: Nova

“Ovo je jedno najblaže rečeno krajnje neobično rešenje. Neverovatna rečenica od čak 90 reči kao u 1. stavu je izuzetna retkost i u beletristici, a razume se da je potpuno neprimerena za artikulaciju pravnih akata. Rečenica iz 2.stava je jasnija, nalaže objavljivanje u službenom glasniku ali ostaje nejasno – zašto ovakvo rešenje treba objavljivati? Zar ministarstvo i bez kontakt centra nije dužno da radi poslove za koje je nadležno? I čemu objavljivanje rešenja ako zainteresovani iz njega ne mogu saznati ništa? Šta je zapravo “kontakt centar”? Kako se sa njim kontaktira? Ko ga čini? Koliko ljudi? Reklo bi se da je jedini smisao donošenja rešenja providan pokušaj stvaranja privida da se nešto radi na “osiguranju jednakih uslova” za aktere uzbora“, navodi Šabić.

PROČITAJTE JOŠ:

Član GIK ispred koalicije „Srbija protiv nasilja“ Zoran Alimpić kaže da se ovo rešenje, zapravo, odnosi na zakup termina u prostoru mesnih zajednica i domova kulture, u kojima ni opozicija ni predstavnici Proglasa nisu mogli da dobiju termin tokom prethodne kampanje. To je , kako navodi Alimpić, nešto što je lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno obećao.

Zoran Alimpić Foto:M.K./ATAImages

„U prošloj kampanji nijedna opoziciona stranka, niti predstavnici Proglasa, nisu mogli da dobiju na korišćenje prostore mesnih zajednica i domova kulture kako bi održali tribine. Zato su bili prinuđeni da sa građanima razgovaraju napolju, na ulici. Vučić je u jednom od svojih polednjih gostovanja, nakon situacije s pevačem Milanom Topalovićem, obećao da će on pozvati sve predstavnike lokalnih sampuprava da daju sale. E, sad je ministar odredio neka dva službenika, koji su inače zaduženi za poslove oko biračkog spiska, da rešavaju ove pritužbe“, kaže Alimpić za Nova.rs i dodaje:

„Ovo bi mogao biti jedan ustupak vlasti ka nekoj normalnosti, jer je čak i u vreme Slobodana Miloševića opozicija mogla da drži tribine u ovim salama“.

Opozicija je na ovaj problem ukazivala u toku kampanje za decembarske izbore. Koalicija “Srbija protiv nasilja” u kampanju za beogradske izbore je krenula iz Doma omladine, dok je u sali Narodnog pozorišta u Nišu počela njihova republička kampanja. Poražavajuće je što su to jedine dve sale koje je ovaj deo opozicije uspeo da zakaže. Identičan problem imale su i ostale stranke opozicije. Sve termine, u svim objektima u Srbiji, rezervisala je vlast.

Vrata svih sala, biblioteka i pozorišta za njih su bil azatvorena.

Sličnu situaciju imali su i predstavnici Proglasa, kojima su u poslednjem trenutku otkazivali već rezervisane termine.

Svi oni nisu imali problem samo sa salama u mesnim zajednicama, opštinama i domovima kulture, već nisu mogli naći mesto ni salama hotela, državnim, ni privatnim.

BONUS VIDEO: Opozicija podnela krivične prijave zbog izbornih neregularnosti 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare