FOTO: Nemanja Jovanovic / Nova.rs

Najava pokreta "1od 5miliona" da će učestvovati na narednim izborima, uzbrukala je strasti na srpskoj političkoj sceni i otvorila pitanje da li će se i drugi zagovornici bojkota predomisliti i napustiti tu ideju.

Ako pitate članicu tog pokreta, Valentinu Reković, takav scenario je izvestan. Ona navodi da pojedini lideri Saveza za Srbiju, koji su na vlasti na lokalu, planiraju da izađu na izbore u svojim mestima:

Formalno su u bojkotu, a u potaji se pripremaju za izlazak. To za nas nije u redu, jer se protiv takvih borimo. Pokret ‘1 od 5 miliona’ se od početka zalagao za ujedinjenje opozicije. Za to vreme, jedan deo njih je radio na razjedinjavanju, dok su ostali na sve to ćutali, utrkujući se ko će biti lider.“

Reković nije želela da kaže ko je po njenom mišljenju radio „razjedinjavanju“ i dodala da je SZS neodgovornošću i prisvajanjem bojkota, obesmislio tu ideju:

Nisu bili ni na ulicama, iako su obećali vaninstitucionalnu borbu. Za 11 meseci bojkota parlamenta, Boško Obradović je zaradio 14.000 evra, a Balša Božović 11.000, od prihoda iz parlamenta. Da li je to bojkot?“, upitala je ona.

Počeli pripemu za izbore, međutim

Jedan od predstavnika SZS, koji je na vlasti na lokalu, je Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin. On je kazao da su od septembra 2018. Godine, otpočete pripreme za redovne lokalne izbore, ali da je u međuvremenu odlučeno da se oni bojkotuju i da je ta odluka još uvek snazi. On nije odbacio mogućnost da neki drugi zagovornici te ideje uzmu učešće u izbornoj trci, dodavši, međutim, da nema informacije da će se to i dogoditi:

„To ne menja suštinu bojkota, koji je pre svega vezan za parlamentarne izbore. Lokalni nisu važni za SNS i međunarodnu zajednicu. Odluka da se na njih ne izlazi je dobrim delom vezana za činjenicu da se održavaju istog dana kad i parlamentarni. Jedino što brine naprednjake je Narodna skupština bez legitimiteta“, kazao je Paunović, dodajući da ne smatra da pojedini zagovornici bojkota ugrožavaju tu ideju.

Da se u Šapcu ništa ne radi iza kulisa, tvrdi predsednik ovog grada, Nebojša Zelenović:

„Više puta sam rekao da ćemo doneti odluku, za koju verujemo da na najbolji način osnažuje borbu građana Srbije za slobodne i fer izbore. Imamo svest o značaju naših poteza i zbog toga smo jedini grad u Srbiji u kojem naprednjački šerif nije na vlasti“, rekao je Zelenović.

On nije želeo da se osvrne na navode pokreta „1 od 5 milion“, kazavši da nema nameru da komentariše izjave onih za koje veruje da se iskreno bore protiv režima:

„U prethodnih osam godina donosili smo odluke, koje su vodile do pobeda. Zato sam uveren da ćemo odlučiti onako kako je najbolje za Srbiju i za građane Šapca“, poručuje Zelenović.