Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs; Koalicija Zajedno; Logo/Zajedno

Nakon izjave poslanika Aleksandra Jovanovića Ćute da se razišao sa stranačkim kolegom Nebojšom Zelenovićem po pitanju Kosova, Nova je kontaktirala oba političara kako bismo dobili odgovore šta znači ovakva izjava u kontekstu dalje saradnje. Dok je Jovanović poručio da će saradnja biti nastavljena i da je "stara priča" da se njih dvojica razilaze po pitanju Kosova, Zelenović je kratko naveo da će se Zajedno oglasiti zvaničnim saopštenjem.

Na nedavnom gostovanju, narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da se sa Nebojšom Zelenovićem razišao po pitanju Kosova.

„Nebojša Zelenović se jasno opredelio, on gura priču da treba da se napravi veliki dogovor sa svetom, Amerikom i Evropom. Da se to pitanje konačno reši, u Ohridu i tako dalje, i iza toga stoji priznanje Kosova, da se mi ne lažemo. I okej, svako ima pravo. Mi smo se tu razišli, dva puta sam se ogradio od njegovih stavova ispred stranke Zajedno da to nije ono što zastupa Ekološki ustanak. Ako neko želi da pregovara o statusu Kosova, moraće da menja Ustav. Kao što je za Amerikance Ustav svetinja, tako je i za nas“, rekao je nedavno Ćuta Jovanović.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ovakva izjava otvorila je određana pitanja oko saradnje dva koopredsednika Zajedno, zbog čega je Nova kontaktirala Jovanovića koji je poručio da se sa Zelenović razmimoilazi samo po pitanju Kosova, ali da će saradnja biti nastavljena.

„Mi imamo različite stavove po pitanju Kosova, nismo se razišli. Mi se samo razmimoilazimo, imamo različite stavove po pitanju Kosova i to je ono što sam rekao. Nema tu ničega novog, imali smo tu situaciju i ranije. Dva puta sam se ranije ogradio po tom pitanju. Ponavljam, ni u jednom trenutku nisam izjavio da se mi razilazimo, već sam mislio na pitanje Kosova“, ističe Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ...

Na naše pitanje da li to znati da će učestvovati zajedno na izborima, Jovanović je odgovorio „o tom potom“.

„Ko o čemu ja o ujedinjenju opozicije. Ko će s kime da nastupa, ne znam, ali ja ću se zalagati iz sve snage da opozicija nastupi zajedno na jednoj listi. Cela opozicija treba da stane na jednu listu i da traži zasebne izbore onako kako je Aleksandar Vučić obećao Draganu Đilasu. Jedini način da se Vučić smeni jeste da opozicija zajedno stane na jednu listu. Znam da će odgovor mnogih biti da se ide u programske kolone, ali to je prosto i jednostavno. Smeniti Vučića je posao za celo društvo i svih onih koji žele“, zaključuje Jovanović.

Pored Jovanovića, Nova je kontaktirala i Nebojšu Zelenovića koji nije želeo da komentariše izjavu i poručio da će Zajedno u toku dana izaći sa zvaničnim saopštenjem.

Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Šta su govorili o Kosovu Jovanović, a šta Zelenović?

U više navrata Nebojša Zelenović predlagao je da se status Kosova reši kroz veliki dogovor svih aktera na Zapadnom Balkanu sa Amerikom i EU.

„Amerika treba Srbiji jasnije i otvorenije da ponudi strateško partnerstvo. EU treba da izađe sa nedvosmislenim konceptom uključenja celog Zapadnog Balkana u punopravno članstvo. U Srbiji postoji veliko antiameričko raspoloženje i mržnja prema NATO. U mnogim zemljama EU je visok procenat građana protiv proširenja EU. Danas ne postoji delotvorna politička akcija koja vodi prevazilaženju ovakvog stanja duhova. To šteti svima i, u stvari, ozbiljno otežava uspostavljanje trajne stabilnosti u ovom našem delu Evrope. Tvrdim da pitanje KiM može da bude rešeno samo ako to predstavlja deo velikog dogovora svih nas na Zapadnom Balkanu sa Amerikom i EU“, rekao je krajem godine Zelenović u intervjuu za Novu. 

Aleksandar Jovanović Ćuta, Biljana Stojković i Nebojša Zelenović Foto: Vesna Lalić/ Nova.rs

Zelenović je ponavljao ideju da je dogovor moguće postići kroz stratešku saradnju EU i SAD,  a da u Srbiji ovakav dogovor mora dobiti verifikaciju na referendumu.

Sa druge strane, Jovanović je početkom aprila rekao da će podržati zahtev za raspisivanje referenduma o sporazumu za Prištinom. Tada je Narodna stranka krenula u skupljanje potpisa za referendum, a povodom sporazuma Srbije i Kosova.

Proevropska opozicija nije se pridružila inicijativi NS, izuzimajući Aleksandra Jovanovića Ćutu, koji ima drugačiji stav.

“Naravno da ću potpisati. Ja sam rekao svoj stav po tom pitanju. O tom sporu i rešavanju pitanja Kosova ne može da odlučuje ni Aleksandar Vučić, ni Borelj, ni Evropska unija. O tome treba da odlučuje narod na referendumu. U Švajcarskoj se izlazi na referendum kad je ugrožena populacije kišnih glista zbog izgradnje puta u nekom selu. Mislim da u Srbiji mora da se raspiše referendum i da narod kaže šta misli o tome”, naveo je Jovanović za Novu.

I tada je bilo određenih razmimoilaženja oko ovog pitanja u stranci Zajedno, o čemu je u javnosti govorila i koopredsednica Zajedno Biljana Stojković.

Biljana Stojković Foto: Milos Tesic/ATAImages

„Konsultovali smo profesore ustavnog prava i to nije moguće po Ustavu. Ako to nije moguće, ne znam kako će se održati. Zaista mislim da će to samo još više zaoštriti situaciju, da to ne vodi nikakvom rešenju, već ćemo ostati zatvoreni, vrtećemo se u krug po istim pitanjima. To nije ni proevropski pogled na celu stvar“, izjavila je Stojković za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar