Dobrica Veselinović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Nebojša Zelenović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Otvorena građanska platforma AKCIJA i Ekološki ustanak pridružuju se kolegama iz Zeleno-levog bloka iz Ne davimo Beograd i pozivaju građane da 16. januara 2022. godine stanu u odbranu najvišeg pravnog akta naše države i na referendumu zaokruže NE za promenu Ustava Republike Srbije.

„Predložene ustavne promene ne dovode do unapređenja pravosuđa, već naprotiv, doprinose većem političkom uticaju i predstavljaju pokušaj Srpske napredne stranke da uspostavi još veću kontrolu i uticaj nad sudstvom“, piše u njihovom saopštenju.

„Venecijanska komisija i poslanci Evropskog parlamenta ukazali su na to da su predložene promene samo šminka koja suštinski ne menja ništa i ne smanjuje uticaj vlasti na pravosuđe. Takođe, oni su skrenuli pažnju na to da je akt o promeni Ustava izglasala jednostranačka Skupšina, kao i da nije bilo šire javne rasprave. Svega 8 odsto građana Republike Srbije zna na šta se odnose predložene promene, što je za ovako bitnu temu skandalozno mali procenat, za šta je odgovorna isključivo vlast, koja izmenu najvišeg pravnog akta države pokušava da izvede spinovanjem i iza kulisa“.

Kako dodaju, Srpska napredna stranka preuzela je čitavo pravosuđe pod svoje okrilje i nastavlja da ga urušava.

„Ovakve promene i svakodnevno kršenje Ustava pokazuju da njima uopšte nije stalo do građana, do države, do zakona i vladavine prava. Predložene promene ne doprinose nezavisnosti pravosuđa, već njima SNS sebi jača poziciju da donosi odluke poput Rio Tinta, seče šuma, rasprodaje zemlje i vode i iskazivanja samovolje na štetu građana, stvarajući atmosferu u kojoj mogu izbeći svaku odgovornost. Ne smemo dozvoliti da najvažnije odluke donosi nelegitimna Skupština u kojoj nema opozicije i koja ne zastupa interese građana Srbije i institucije koje na Ustav gledaju kao na sredstvo za očuvanje vlasti“, navode u saopštenju i zaključuju:

„Bojkot refenduma u situaciji kada ne postoji cenzus nije opcija. Moramo svi stati u odbanu Ustava, građana, pravosuđa i države. Zato 16. januara 2022. građani jasno moraju reći NE promeni Ustava i samovolji SNS-a“.

BONUS VIDEO: Radomir Lazović referendum glasanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar