Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

"Vučić je kao navijač koji je uvek spreman da krene u fizički obračun, a verbalno nasilje koje svakodnevno dolazi od vlasti podstiče upravo fizičko nasilje, koje je politički inspirisano ", izjavio je profesor Čedomir Čupić gostujući na tribini podrške pretučenom aktivisti Milanu Vujiću koja je održana u Novom Sadu.

Vujića je pre tri dana pretukao I.R., član fantomske vlaške stranke „Istina“, koju je Vujić komentarisao na Tviteru.

Ovaj napad, u kom je Vujić zadibio višestruke frakrure lobanje, Čupić je nazvao „pokušajen ubistva sa predumišljajem“ , napominjući da svi mogu biti sledeća žrtva:

„Kada se ne reaguje na nasilje, samo je pitanje vremena kada ćemo svi postati žrtve nasilja. Ova vlast vlada obrascem loših osećanja zavisti, mržnje, strahova i panike, a generator svega toga je Aleksandar Vučic“, rekao je Čupić.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Aktivistkinja Maroja Srdić je istakla da se verbalno nasilje produkuje sa najviših organa vlasti, koja istovremeno uskraćuje prava svojih građana, terajući sve neistomišljenike, aktivuste i borce za ljudska prava „da to rade u svoja četiri zida“.

„Ova zemlja uskraćuje pravo da govorite i politički delujete. Ali, neće biti četiri zida! Biće trgova, biće ulica, sve dok ovo ne prestane!“, rekla je Srdićeva, dodajući da je borba za pravo i pravičnost odgovornost svih nas.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Brajan Brković, akrivista i govornik na protestima „1 od 5 miliona“, koji je i sam bio žrtva napada, podsetio je da je samo u Novom Sadu u proteklih godinu dana pretučeno četvoro aktivista iz različitih organizacija, kojima je zajednička samo borba protiv sadašnjeg sistema.

„Ovde ne postoji dijalog, već caruje etoketiranje i dehumanizacija. Ako pristanemo da budemo žrtve agresije, onda smo i sami saučesnici“, rekao je Brković. Učesnici tribine su takođe pozvali sve građane da u petak u 29 časova dođu ispred zgrade suda, na građanski prostest podrške „Za sve naše ljude“, koji su, poput Vujića, žrtve mržnje i agresije zbog svojih delovanja i drugačijih stavova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare